Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás, edzés csontritkulással? A lényeg, hogy biztonságos módon maradjunk aktívak

Érdekességek

Testmozgás, edzés csontritkulással? A lényeg, hogy biztonságos módon maradjunk aktívak

2022.12.27

Napjaink egyik népbetegsége a „csendes járványnak” is nevezett csontritkulás, amely az idősödő, változáskorában lévő nők fogyatékosságának egyik fő oka. A csontritkulás, vagyis a csökkentcsontsűrűség gyakran csípő- és gerinctöréseket eredményezhet, ami később súlyosan ronthatja a mobilitást és így a testi függetlenséget. Ha valakinek diagnosztizált csontritkulása van, joggal gondolhatja, hogy a testedzés csonttöréshez vezethet. Valójában pont ellenkezőleg, hiszen az izmok használata segít leginkább megvédeni a csontokat. 

Hogyan csökkenthető ezeknek az életminőséget igencsak romboló, azt megváltoztató sérüléseknek a kockázata?

A testmozgás, az aktív élet sokat segíthet, hiszen bizonyos típusú gyakorlatok erősítik az izmok erejét és így áttételesen a csontokat, de más típusú edzések például növelik az egyensúly, az egyensúly érzék javítása - ami így sokat segíthet megelőzni az eleséseket.

Vegyük nagyító alá a rendszeres testmozgás előnyeit

A posztmenopauzában szenvedő nők esetében a rendszeres fizikai aktivitás:

  • Növeli az izomerőt
  • Javítja az egyensúlyérzéket
  • Csökkenti a csonttörés kockázatát
  • Javítja, illetve megtartja a helyes testtartást
  • Csökkenti a fájdalmat

A csontritkulás esetén végzett testmozgás azt jelenti, hogy meg kell találni a legbiztonságosabb, legélvezetesebb fizikai tevékenységeket, tekintettel általános egészségi állapotára és a csontvesztés aktuális mértékére.

Nincs mindenki számára megfelelő recept, DE sohasem késő elkezdeni a rendszeres testmozgást.

Mielőtt azonban elkezdenénk bármilyen edzésprogramot előtte mindenképpen konzultálni szükséges egy hozzáértő szakorvossal.

Előfordulhat ugyanis, hogy először néhány vizsgálatra van szükség, többek között például: csontsűrűség mérés és célirányos laborvizsgálat, ha ezeken túlvagyunk és nincs semmiféle kifejezett ellenjavallata a rendszeres fizikai mozgásnak, akkor meg kell találni azt a megfelelő mozgásformát, amit szívesen csinálunk, hiszen így könnyebben fogunk neki állni.

Csontritkulásban szenvedők esetében gyakran ajánlják: a hát felső részének megerősítését, az aerob típusú tevékenyégeket, mozgásformákat illetve a rugalmasságot, stabilitást és egyensúlyt megőrző gyakorlatokat

A csontritkulásnak sokféle fokozata van és a törés kockázata sokakat eltántorít bizonyos gyakorlatok elvégzésétől, ezért mindenképpen meg kell kérdezni az orvost vagy gyógytornászt, hogy fennáll-e a csontritkulással kapcsolatos problémák kockázata, és ki kell deríteni, melyek a legmegfelelőbb gyakorlatok számunkra.

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/osteoporosis/in-depth/osteoporosis/art-20044989
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu