Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miképpen erősíti a rendszeres testmozgás a csontokat?

Érdekességek

Miképpen erősíti a rendszeres testmozgás a csontokat?

2022.05.01

Sokan úgy gondolják, hogy mivel a csontjaink nem mozognak, amiatt nem is változnak sokat azután, amikor már növekedésünk befejeződött. Azonban ez tévedés,

a csontjaink folyamatosan és dinamikusan alkalmazkodnak és változnak az életünk folyamán a terhelési körülményekhez, így egy állandó csontátalakításnak nevezett folyamaton mennek keresztül.

A csontátalakítás során az oszteoklaszt nevű speciális csontsejtek elnyelik a régi vagy a sérült csontszövetet, amely magában foglalja a kalciumot és a kollagént egyaránt, majd ezután egy másik típusú sejt, az úgynevezett oszteoblaszt révén újjáépül az új csontszövet, ott, ahol a régi csontszövet volt. Ennek a folyamatos lebontásnak és újjáépülésnek a dinamikus változása eredményezi gyermek és fiatalkorban a csontok növekedését azáltal, hogy a csontépítő oszteblasztok működése túlsúlyba kerül, majd beáll egy egyensúly, viszont egy idő után az oszteoklaszt sejtek müködése kerül túlsúlyba, vagyis a lebontás irányába változik az egyensúly eltolódása, melynek következtében - különböző mértékben – de bekövetkezik a csontok ásványi anyagának, majd sűrűségének csökkenése.

Ezt a működési mechanizmust már a XIX. század végén leírták, mely szerint a csontok folyamatosan alkalmazkodnak a velük szemben támasztott igényekhez.

Például, ha a munkánk folyamatosan megköveteli például a nehéz tárgyak emelését, a csontjaink idővel alkalmazkodnak ehhez és megerősödnek, hogy minél inkább támogassák ezt azt igényt. Hasonlóképpen viszont, ha nem támasztunk semmilyen terhelési igényt a csontokra, a csontszövet idővel el kezd gyengülni.

Ez a törvényszerűség számos esetben alkalmazható a gyógyításban, beleértve a fizikoterápiát, valamint a csontritkulás és a csonttörések kezelését.

Hogyan alkalmazható ez a fizikoterápiára?

A fizikoterápia kezelés során a szakemberek gyengéd gyakorlatokat, nyújtást és masszázst használnak, hogy ezáltal helyreállítsák az erőt és a mobilitást sérülés vagy egészségügyi probléma esetén. A fizioterapeuták gyakran további otthon végezhető gyakorlatokat is elő írnak a pácienseknek, amit folyamatosan el kell végezniük a csontok szerkezetének helyreállítási folyamatainak részeként.

A csontsérülések fizioterápiája nagyrészt ezen a fokozatos terhelési koncepción alapul.

Például, ha eltört egy csont a lábunkon, akkor valószínűleg fizioterápiára lesz szükségünk a rehabilitáció során, hogy ezáltal is segítsük visszaadni a megfelelő csonterőt az adott csontnak, hiszen a törött csont átalakításának elősegítése érdekében a fizioterapeuta fokozatosan súlyzós gyakorlatokat végeztet a helyreállítás érdekében.

Ezek a gyakorlatok olyan egyszerűek lehetnek, mint például a lábujjhegyen állás egy szék segítségével, amely így idővel a gyógyítandó csontra helyezett súly terhelésen keresztül a csont újjáalakítását okozza.

Hogyan alkalmazható a csontritkulásra?

A csontritkulás olyan állapot, amely akkor fordul elő, amikor a csontok porózussá és ezáltal törékennyé válnak, így hajlamosabbá válnak a törésekre. Ez akkor fordulhat elő, ha a régi csontszövet gyorsabban szívódik fel, ami meghaladja az új csontszövet termelési képességét, és így ez az egyensúly megbomlásával a csonttömeg csökkenéséhez is vezet. A csontritkulásban szenvedőknél ezáltal fokozott lesz a csonttörések kockázata.

A csontritkulás egy nagyon gyakori állapot, például Magyarországon egy másfél millió, míg az Egyesült Államokban 53 millió embert érint, akik csontritkulásban szenvednek, vagy fennáll annak a veszélye, hogy ez az alacsony csonttömeg miatt kialakul. Ez a betegség a hormonális változások miatt főleg a menopauza után a nőket érinti

A rendszeres testmozgás ezért létfontosságú a csonttömeg és az erő fenntartásához egész életünk során.

Mind a súlyzós, mind az izomerősítő gyakorlatok komoly követelményeket támasztanak a csontokkal szemben, és így lehetővé válik számukra, hogy idővel megerősödjenek. Ezért a rendszeres testmozgás létfontosságú a csonttömeg és az csonterő fenntartása érdekében egész életünk során.

A súlyzós gyakorlatok közé tartoznak az olyan dolgok, mint a gyaloglás, a futás vagy az elliptikus edzőgép használata. Az izomerősítő gyakorlatok közé tartoznak például a súlyemelés vagy a rugalmas edzésszalagok használata.

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu