Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport, mint a súlyos Covid-19 okozta szövődmények megelőzésének eszköze I.

Érdekességek

A sport, mint a súlyos Covid-19 okozta szövődmények megelőzésének eszköze I.

2020.10.26

Azok, akik lassítani akarják a fizikai teljesítmény csökkenését, rendszeresen sportolnak. A fizikai aktivitás nagy hatással van az immunrendszerre, mivel minden edzés, minden testmozgás az immunrendszer stimulációjához vezet, annak időtartamától és az intenzitásától függően. A sportolók ellensúlyozhatják a Covid-19 súlyos lefolyásának kockázatát. A testmozgás nem csökkenti a fertőzés kockázatát, de segíti a testet a Covid-19 fertőzés kezelésében.

 

Covid-19 fertőzés utáni rehabilitáció

A mérsékelt fizikai aktivitás a rehabilitáció szempontjából is fontos a Covid-19 okozta fertőzés esetén. Az érintettek a Covid-19 fertőzés után gyakran számolnak be kellemetlen tűnetekről, ezek között szerepelhet a krónikus kimerültség, fáradtság, a testmozgás kerülése, valamint neurológiai és pszichológiai rendellenességek is. A legfontosabb fő izomcsoportok állóképességi edzése és helyi erőnléti edzése sokat segíthet a gyógyulás utáni rehabilitációban.

 

Sport - mindenre gyógyító erő?

A Covid-19 kapcsán egyértelmű, hogy a sport mind a megelőzés, mind a rehabilitáció szempontjából fontos tényező. A sport egyfajta gyógyító erőnek tekinthető, amely csökkenti a Covid-19 kockázati tényezőit és következményeit, valamint karbantartja és elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Még napi egy edzés is elősegíti azon anyagok felszabadulását, amelyek pozitív hatással vannak az immunrendszerre. A légúti fertőzésekkel járó betegnapok száma 40-45 százalékkal kevesebbek a fizikailag aktív embereknél, szemben az inaktívakkal, ezzel összefüggésben az amúgy is megterhelt egészségpénztári költségek is csökkenthetőek. Minden fizikai tevékenység hatással van az emberi szervezet működésére, ezért minden korosztály számára elengedhetetlen az alapvető ismeretek terjesztése.  

 

Összefoglalva

elmondható, hogy a rendszeres fizikai aktivitás képes csökkenteni a COVID-19 fertőzések súlyosságát, hiszen az aktív izmok olyan anyagokat termelnek, amelyek javítják az immunrendszer működését, és csökkentik a gyulladást, hiszen a fizikai aktivitás azt a két biológiai folyamatot erősíti, amely révén csökkenthető a fertőzés okozta szövődmények kialakulásának súlyossága. Bár a testmozgás hatásaira vonatkozó közvetlen vizsgálatokat a Covid-19 betegekkel még nem végezték el, azonban testmozgásnak az immunitással, a gyulladással és a vírusos légúti fertőzésekkel szembeni hatásai jól dokumentáltak. Tekintettel arra, hogy az izmok teszik ki testtömegünk 30-40%-át, így ott, ahol használjuk izmainkat, segítség lehet annak megfelelő állapota. A mérsékelt intenzitású fizikai aktivitás, mint például a gyaloglás, a nordic walking a legjobb hatású, ellenben az extrém erőteljes testmozgást igénylő tevékenység, mint az élsport átmenetileg csökkentheti az immunrendszer működését.

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu