Főoldal / Hírek / Érdekességek / AZ ÜLŐMUNKA ÉS A VÁLLFÁJDALOM KAPCSOLATA

Érdekességek

AZ ÜLŐMUNKA ÉS A VÁLLFÁJDALOM KAPCSOLATA

2017.03.30

Vállízületünk rendelkezik a legnagyobb mozgásterjedelemmel

Nem teherhordó rendszer ezért kopás (arthrosis) viszonylag ritkán alakulhat ki, azonban az évtizedek alatt az ülőmunka által megjelenő egyoldali terhelés következtében érezhető az izmok diszbalansza.

A billentyűzet nyomogatása, a vezetés és bármilyen előre irányuló mozdulat hosszútávon a mellizmok rövidüléséhez vezethet. A lapockazáró és stabilizáló izmok gyengülésével vállunk egyre inkább előre és befelé fordul. Ilyen előre irányuló mozdulat például a mosogatás, a teregetés, a vasalás, a porszívózás, tehát valójában minden olyan tevékenység, amely a testünk előtt zajlik.

Sok izom együttműködéséhez van szükség egy fájdalommentes, jól mozgó vállhoz.

A kar oldalra emelésekor például egyes izmok a felkarcsontot stabilizálják a lapockán lévő vápában, míg mások a felkarcsontot mozdítják ugyanitt. További izmok pedig a lapockát fixálják a mellkashoz, valamint mások pedig a lapockát és a kulcscsontot mozdítják.

 

Ha ezek közül valamelyik izom máshogy végzi a dolgát az egyensúly megbomlik, a mozgás fájdalmassá válik, amelynek következtében egyre jobban kíméljük az ízületet. Ezért majd elkezd beszűkülni a mozgás és circulus vitiosus (kellemetlen helyzet, amely helyett csak egy másik kellemetlen megoldás kínálkozik) alakul ki.

 

Tehát a vállfájdalmak nagy része izom eredetű, amely az egyoldalú használat miatt alakul ki. Az ilyen típusú fájdalmak esetén célunk a váll-vállövi komplexum izomegyensúlyának helyreállítása és a fiziológiás mozgáspálya megéreztetése.

http://gyogytornastudio.hu/
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu