Főoldal / Hírek / Érdekességek / „AZ ÜLÉS EGY ÖNGYILKOS TEVÉKENYSÉG”

Érdekességek

„AZ ÜLÉS EGY ÖNGYILKOS TEVÉKENYSÉG”

2017.03.16

 

Az utóbbi években szokássá vált nálam, hogy munka közben felkeljek a székemből és sétáljak egyet. Nem pusztán azért teszek így, hogy mozogjak, hanem hogy kitisztuljon a fejem és oxigénhez jusson a szervezetem. Amikor visszaérek az íróasztalomhoz felfrissülten, a gondolataim is tisztábbak. De vajon a tudományos vizsgálatok mit támasztanak alá.

Egy 2010-ben a „Circulation” nevű tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint csupán egy órával többet ülni naponta 11 % - al emeli hat éves idő perióduson belül az elhalálozás arányát. Ez a vizsgálat 9 000 ausztrál embert érintett és további rizikófaktort (életkor, nem, tanulmányok, dohányzás) is figyelembe vett, de a plusz óra üléssel egyik sem vetekedett. Az Amerikai Táplálkozástudományi Társaság is hasonló kutatásokról számolt be ebben az évben.

Egy másik 2010-es vizsgálatban, amely az „American Journal of Epidemiology” nevű folyóiratban jelent meg, publikálták, hogy aki több mint 6 órát ül naponta, 20%-al esélyesebb, hogy meghal egy 14 éves idő periódusban, mint azok, akik napi 3 órát, vagy kevesebbet ülnek. Azok a nők, akik napi 6 vagy több órát ültek 40 %-al több eséllyel haltak meg a vizsgálat folyamán.

Az ülés egy halálos tevékenység - mondta a „New York Times”-nak 2011-ben dr. James Levine, a Rochesteri Mayo Klinika munkatársa.

Egy nyolc órás állandó ülés után legalább egy óra edzés szükséges, ami pótolja a kieső mozgásból adódó tüneteket, de inkább ne üljünk ennyit egyhuzamban. A túl sok ülés testtartásbeli problémákat, az inzulin működésének csökkenését és elhízást okozhat.

 

Íme, néhány ötlet, hogy miként üljünk kevesebbet naponta:

  • Ahelyett, hogy felhívnád telefonon vagy e-mailt írnál neki, menj és kérdezd személyesen meg a kollégáidat.
  • Csinálj kávét, vagy forralj vizet minden nap adott időpontban a kollégáddal és ahelyett, hogy leülnél meginni, tegyél néhány kört az iroda körül.
  • Állíts be figyelmeztetőt délután háromra a számítógépeden, és ha megszólal, állj fel egy sétára. Ne engedj a napi sétádból semmiképpen (még akkor sem, ha valami halaszthatatlanul fontos munkád van).
  • Soha ne használd a liftet, ha tudsz lépcsőn menni. Lehet, hogy egy kicsivel több ideig fog tartani, de a tested dolgozik ahelyett, hogy ülsz, és nem csinálsz semmit.
  • Tervezz munka után több dolgot annál, mint a tévénézés. Ha szépen süt a nap, akkor sétálj. Tervezz közös családi programot, mint a minigolf vagy bowling. Ez olyan közös élmény lesz, ami legalább egy órára kimozdít a széketekből.

www.livescience.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu