Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az ízületi porckopás és/vagy a sport

Érdekességek

Az ízületi porckopás és/vagy a sport

2019.09.27

Egy összefoglaló jellegű tudományos publikáció kivonatát olvashatják az alábbiakban.

A kutatás háttere

Az artrózis – az ízületek betegsége – a lakosság minden körében elterjedt korkép, amely a kor előre haladtával egyre több embert érint.

A 70 év felettiek 70-80%-ánál fedezhető fel valamilyen ízületi probléma, amelynek 10-30%-ánál már a tünetek is jelentkeznek. Az ok-okozati összefüggése ezen betegség esetén is több tényezős, de a degenerációnak, a kornak és a gyulladásnak a hármasa különböző módon formálja a betegség lefolyását. A sport remélhetőleg – minden korosztályt érintő tevékenység, általában magas ízületi terheléssel jár, és ezzel így nagy megterhelést, kihívást jelent a megváltozott ízületi struktúrák számára. Mindezek mellett a fejlett nyugati ipari országokban egyre növekszik a szabadidő sportolók száma is, különös tekintettel az úgynevezett „High Impact” és a „Stop and Go” mozgásformákban, úgy, mint a tenisz vagy a labdarúgás.

Ezek az egyre gyakoribban megjelenő jelenségek hívták fel a sportorvosok figyelmét a porckopás kialakulására, annak okaira, kezelésére, és ennek a sporttal való szoros kapcsolatára, összefüggésére. Különös tekintettel olyan kérdésekre, mint hogy mennyire idézi elő a porckopást a sport, és mennyi ideig lehet porckopással még sportolni. A magas intenzitású tevékenységek negatív hatással vannak a porckopásra, ugyanakkor a közepes intenzitású mozgásformákhoz még szerencsére – a szervezet porcképződése is tud alkalmazkodni.

Következtetések

Az eredmények alapján elmondható, hogy a porckopás kialakulásával szemben a sport a prevencióban tölt be lényeges szerepet.  Az optimális megfelelő, a helyes terápia, tehát a sportorvosok kezében van, legyen szó a panaszok kialakulása előtti időszakról, vagy pont a kockázati tényezők optimalizálásáról, illetve a láb tengelyének deformitásairól, az edzéstervről, vagy a már meglévő panaszok megfelelő kiigazításáról.

A porckopás problematikája a sportorvoslás egy központi kérdése.

A későbbiekben az ízületi kopások megelőzésében nagy segítségünkre lesznek a modern képalkotó eljárások, és a mesterséges intelligencia, hogy korábban objektív képet kaphassunk és elkezdődhessen a kezelés.

Gyakorlati tanácsok

Az artrózissal összefüggő ízületi változások esetén tanácsot kell adni a megfelelő sport kiválasztásában, és mindenekelőtt az olyan sportok elhagyásában, amelyek potenciálisan túlterhelést vagy sérülést okozhatnak az ízületek struktúrájában.

FIGYELEM: az artrotikus ízületek esetében nem kizárt a sportolás, csupán korlátozottan, bizonyos ciklikus mozgásformákkal megvalósítva egészséges. A sport tehát az ízületi kopásban szenvedő embereknek is életminőség javító tevékenység lehet, vagyis a SPORT, a rendszeres testmozgás mindenek előtt.

sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu