Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az iskolai sportprogram javítja a gyermekek szív-érrendszeri fittségét

Érdekességek

Az iskolai sportprogram javítja a gyermekek szív-érrendszeri fittségét

2019.01.05

A WHO az ENSZ egészségügyi szervezete ajánlása fiatal gyermekeknek - a fizikai aktivitást tekintve -, hogy az általános iskola alsó osztályaitól kezdődően a napi mérsékelt és intenzív mozgás ideje legyen legalább 90 perc, ebből minimum 30 perc sporttevékenység, illetve 60 perc a mindennapi tevékenységet ölelje fel (például iskolába menetel gyalogosan vagy kerékpárral), a napi lépésszám érje el legalább a 12 000 lépést. Ennek az ajánlásnak a betartása már ebben a korban is sokat segít a szív-érrendszer és az anyagcsere prevenciójában, valamint az egészség megőrzésében.

Az ajánlással ellentétben viszont sajnos az európai gyermekek 85%-a nem mozog az előírtaknak megfelelő mennyiséget naponta.

Az inaktivitás miatt többek között olyan következményekkel számolhatunk már gyermekkorban., mint a túlsúly és elhízás és azok szövődményei.

Mivel a fiatalok az idejük legnagyobb részét az iskolában töltik, és főleg csak ott sportolnak vagy játszanak, ezért felmerül a kérdés, hogy hogyan és milyen körülmények között járulhatna hozzá az iskolarendszer a sportolással töltött idő további növeléséhez.

Egy átfogó tanulmányban 20 vizsgálat eredményeit hasonlították össze, mely fókuszában a 3-12 évesek iskolai és óvodai mozgásprogramjának hatékonyságát vizsgálták. 7 287 gyermek adatait elemezték, akik közül 3 683 vett részt iskolai sportprogramban és 3 604 fő alkotta a kontroll csoportot. Csak a fizikai aktivitásokat vizsgálták, nem kellett, hogy tanórán belül folyjék a mozgás, lehetett ez szünetekben vagy órán belüli megszakítások alkalmával is.

Az aerob mozgásformák, úgy, mint a futással egybekötött játékok, labdázás, ugrálás, mászás, tánc a kardio-respiratorikus (szív-érrendszeri) fittség szignifikáns növekedéséhez vezettek. A gyermekeknél a maximális oxigénfelvétel ugyanakkor csupán 3,3%-al nőtt.

A kutatócsoport ezen apró változások lényegére hívják fel a figyelmet. Mivel a kis változások ilyen fiatal csoportoknál csak később lesznek pozitív hatással a teljes lakosság egészségügyi adataira vonatkozóan, annak statisztikai feldolgozása után. A megfigyelt sportolás utáni változások jobban érintették a lányokat, mint a fiúkat. Ennek értelmezése további vizsgálatokat igényel.

Következtetés: sohase lehet elég korán elkezdeni.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu