Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az étkezési zavarok és a túlzott testmozgás pszichológiai vonatkozása 2.rész

Érdekességek

Az étkezési zavarok és a túlzott testmozgás pszichológiai vonatkozása 2.rész

2020.08.04

Amikor az elégedetlenség miatt sportolunk

Amíg az egészséges vizsgálati személyeknél a testmozgás igényét, a sportolást a magas energiaszint igénye eredményezte, addig ezt az összefüggést nem sikerült kimutatni étkezési zavarban szenvedő betegek esetében.

Az adatok ettől eltérő összefüggést mutattak:

  • A betegek esetében a testmozgás, a sportolás előtt szisztematikusan romlott hangulatuk és ezzel egyenes arányban növekedett a testükkel való elégedetlenség mértéke és a soványság iránti vágyódásuk.
  • A testmozgás és a rendszeres sport által elért eredmények szintén különböztek a betegek és a kontroll csoportok között.
  • Mindkét csoport pozitív hangulatváltozást mutatott.
  • A testhez fűződő elégedetlenség és a soványság iránti vágy is megváltozott a betegek csoportjában.

A utolsó bemutatott két mutató röviddel edzés után nagyon alacsony volt, de három órán belül visszatért a vizsgálat résztvevőinek személyes átlagához.

Ezek a megfigyelések a hangulat, az észlelés és a sport magatartás közötti kapcsolatokból arra engednek következtetni, hogy az étkezési zavarral küzdő betegek kifejezetten a sportot használják a hangulatuk és az étkezési rendellenességgel kapcsolatos negatív gondolataik szabályozására. A pozitív hatás gyors hanyatlása ugyanakkor ördögi kört is indíthat: a sportot egyre inkább és/vagy intenzíven gyakorolják (rövid távú) elégedettség elérése érdekében. Annak érdekében, hogy megszakítsák ezt a veszélyes ciklust, a betegeknek gyakran hiányzik a megfelelő megküzdési stratégiák. Ezen a ponton célzott a terápiás intézkedések szükségesek.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu