Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az étkezési zavarok és a túlzott testmozgás pszichológiai vonatkozása 1.rész

Érdekességek

Az étkezési zavarok és a túlzott testmozgás pszichológiai vonatkozása 1.rész

2020.07.30

Sok étkezési rendellenességben szenvedő beteg esetében bizonyított, hogy a hiperaktivitás, vagyis a kényszeres, túlzott testmozgás negatív egészségügyi hatásokkal járhat.

Egy új tanulmány betekintést nyújt a túlzott sport alapjául szolgáló pszichológiai mechanizmusokba, és ez által megmutatja a terápiás megközelítés lehetőségeit.

A vizsgálatban egy német kutatócsoport összehasonlította 29 étkezési zavarban (elsősorban bulimia és anorexia) szenvedő beteg és 35 egészséges önkéntes hangulatát és észlelését a járóbeteg értékelések alapján.

A pontos mozgásmennyiség felmérése okán a résztvevők egy hétig gyorsulásérzékelőt viseltek, és okostelefonjukon keresztül elektronikus naplót vezettek. A naplóbejegyzések sűrűsége nemcsak az idő, hanem az aktivitás függvényében zajlott. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy kellő mértékű benyomást kapjanak a betegek hangulatáról és észleléséről a testmozgás előtt és után.

Először is mindenki résztvevő esetében felállítottak egy személyes kiindulási értéket, un. „nulla sort”  az összegyűjtött paraméterek értékeiből.

Ahogy az várható volt, az étkezési rendellenességben szenvedő betegek átlagosan magasabb feszültséget, magasabb elégedetlenséget észleltek saját testükkel kapcsolatban és így nagyobb vágyat éreztek arra, hogy soványak legyenek, szemben az egészséges csoportban található kontroll tagokkal. Ugyanakkor kevésbé voltak energikusak, és azt állították, hogy rosszabb a hangulatuk.

A gyorsulás-érzékelő használatával, annak segítségével a kutatók most már képesek voltak meghatározni az egyéni nulla vonaltól való eltérést a sporttevékenység kapcsán.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu