Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az ergometriai tesztek használata a sportorvoslásban

Érdekességek

Az ergometriai tesztek használata a sportorvoslásban

2018.11.15

Az ergometriai vizsgálatoknak a klasszikus terheléses vizsgálatok mellett megvan az az előnye, hogy lappangó betegségek kiszűrésére is alkalmasak. A hiányosságok viszont abban rejlenek, hogy nincsenek nemzetközi referenciák a tesztek kiértékeléséhez, az általános normák és az összehasonlítások kialakításához. Az ergometriai gépeket négy szakmai tudományos társaság véleménye alapján egy, a közelmúltban megjelent összefoglaló tanulmányban vizsgálták az indikáció, a kontraindikáció, a feladat végrehajtása, a mérőszámok, az értékelési kritériumok, a maximális és szubmaximális terhelés, és olyan befolyásoló tényezők szempontjából, mint a nem, az életkor és az alkalmazott gyógyszerek.

A tesztek közül léteznek különböző protokollok, amelyekkel más- és más adatok nyerhetőek ki, és általuk különböző élettani mechanizmusokra következtethetünk. A kerékpár ergométer például 10%-al kevesebb teljesítmény leadást eredményezi, mint amit a futószalagos terhelés alatt mérhetünk, hiszen kisebb izomcsoportok dolgoznak a terhelés közben. A különböző vizsgálati módszerek következményeképpen más és más eredményeket kapunk. Magától a vizsgálati eljárástól és a célcsoporttól is függ, hogy hogyan kell beállítani a protokollt. A kisebb terhelési lépcsős és enyhe emelkedésű ellenállás növekedéssel beállított tesztek a keringési rendszer vizsgálatához járulhatnak hozzá.

A maximális teljesítmény leadása jóval nagyobb a rövid időtartamú, gyorsan emelkedő lépcsőknél, mint a hosszabb ideig tartóknál. A rövid, gyorsan emelkedő protokollok kardiológiai kérdésekben és elsősorban a serdülőknél alkalmazhatóak. Amikor egy terhelési lépcső háromtól öt percig tart, vagy a terhelés 40 Wattal, illetve 1,5 km/h-val növekszik, akkor az anyagcsere vagy szív-keringési rendszer teljesítményének paramétereit értékelhetjük. A terhelési protokoll nagymértékben befolyásolhatja a vérnyomást is.

Vannak olyan értékek, amelyek nem csak a teljesítmény mérésére alkalmasak, hanem súlyos betegségek diagnosztizálására, kiszűrésére, annak előjelzésére alkalmasak, ezért szükséges a megfelelő protokoll használata, illetve az eredmények értékelése, a tapasztalat és a szakmai tudás.

A tanulmány szerzői egy olyan nemzetközi fittségi és egészségügyi felület létrehozását tartják fontosnak, amelyek statisztikai, epidemiológiai elemzésekre adnak lehetőséget, valamint egyéni visszajelzést is nyújtanak az edzésterv vagy terápia hatékonyságáról.

zeitschrift-sportmedizin
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu