Főoldal / Hírek / Érdekességek / AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ SPORT – még ha későn is kezdjük – emeli a várható élettartamot!

Érdekességek

AZ ÉLETHOSSZIG TARTÓ SPORT – még ha későn is kezdjük – emeli a várható élettartamot!

2019.08.19

Az, az ember, aki csak 40-50 évesen kezd el rendszeresen sportolni sincs lemaradva, így is emelkedik a várható élettartam! Ezt az állítást támasztja ugyanis alá egy 1995 és 1996 között végzett tanulmány, amely során mintegy 315 000 főt kérdeztek sportolási szokásairól. A vizsgálati személyek 58,2 %-a, 50 és 71 év közötti férfi volt. Az adatok elemzéséből kiderült, hogy 2011 végére a közepes és az erős fizikai aktivitást végzőknél közel harmadával emelte az élettartamot. Ez nem csak azokat érintette, akik egész életükben aktívak voltak, hanem azokat a személyeket is, akik rendszeresen sportolni pusztán 40 és 61 éves koruk között kezdtek el.

A kerti munka és az aktív élet is számít!!

Az adatokat táplálkozási és egészségtanulmányi ismeretek alapján elemezte az Amerikai Egészségügyi Szervezet és az Amerikai Nyugdíjasok Szervezete közös munkájuk során. A megkérdezettek beszámoltak a sportterhelésükről (erősség, intenzitás, rendszeresség stb.) a jelenben és a múltban. A felmérést végző kutatók a közepestől az erőteljes fizikai aktivitáshoz sorolták például a golfot, a teniszt, a labdajátékot, táncot, de a nehéz kerti munkát is. Az után követés időszakában 71 377 halálesetről számoltak be, melyből 22 219 szív-érrendszeri betegség következménye volt, 16 388 pedig rákos megbetegedés következtében történt.

A szív érrendszeri betegségek megelőzésében különösen védelmet jelent a sport!!

A tanulmány során a halálozás leginkább azokat érintette, akik semmit nem sportoltak. A heti, legalább kettőtől hét óráig terjedő, közepestől erős fizikai aktivitás, 29-36%-kal csökkentette a halálozási kockázatot. Amennyiben csak a szív-érrendszeri okokat vesszük górcső alá, akkor 34-42%-kal csökkent azok kialakulásának valószínűsége a rendszeres sport hatására. Amennyiben csak azoknak az eredményeit vették figyelembe, akik későn, azaz 40 éves koruk felett kezdtek el rendszeresen mozogni, akkor majdnem ugyanolyan kedvező kilátásuk van az élettartam meghosszabbodására, mint azoknak, akik már korán elkezdték a tudatos életformát, a sportolással.

A csak a fiatalkorban végzett sport önmagában nem jelent védelmet.

A régen aktív, de már passzív csoport tagjai csak 4-14%-kal rendelkeztek jobb kilátásokkal, mint az egyáltalán nem sportoló, úgynevezett referencia csoport tagjai.

Soha nem késő tehát elkezdeni a tudatos mozgást, viszont nem elég, ha fiatalabb korunkban válogatott szinten sportoltunk, a passzívitás mindig is veszélyt jelent az életünkre!

 

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu