Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az asztma és a hörgőtágulat hatása az egészségi állapotra, avagy „MOZGÁSGYÓGYSZER” mindenkor

Érdekességek

Az asztma és a hörgőtágulat hatása az egészségi állapotra, avagy „MOZGÁSGYÓGYSZER” mindenkor

2019.10.03

A súlyos asztma és a hörgőtágulat olyan különböző típusú betegségek, amelyek a tüdő és a légzőrendszer hibás működéséhez vezetnek. Az azonban, hogy ezek a betegségek milyen hatással vannak az egészségünk szempontjából az életminőségre még nem teljes mértékben tisztázott.

Keresztmetszeti vizsgálat során az egészség aspektusú életminőséget (HRQoL: Health-related quality of life) hasonlították össze a fizikai aktivitással, a szorongással és depresszióval, az izometriás láberővel, a gyulladásos folyamatokkal és további társbetegségekkel asztmás (70 fő) és hörgőtágulatos (61 fő) felnőttek körében.

Az asztmás és hörgőtágulatos egyének egészség központú életminőségi értékei nagyon hasonlóan alakultak, ugyanez mondható el a légzőszervrendszerük és az azon kívüli egészségi állapotukról is.

Mindkét betegségnél a rosszabb egészségközpontú életminőségi értékek esetén, nagyobb mértékű szorongás és depresszió, kevesebb lépésszám, és magasabb általános gyulladási paraméterek voltak megfigyelhetőek.

Ugyanez mondható el a lábizomzatról és a „Charlson Comorbidity Indexről” is (ez a mutató az egy éven belüli halandóságra utal). 

A súlyos asztma és hörgőtágulat esetén az extrapulmonalis funkciók, ideértve a fizikai aktivitást és a láb erősségét jelentős hatást gyakorolnak a HRQoL-re, különösen az aktivitásra.

Ezeket az összefüggéseket ezen állapotok értékelésének részeként kell figyelembe venni, mely miatt további kezelési célokat képviselhetnek a HRQoL javítása érdekében.

Amennyiben elhanyagoljuk a rendszeres testmozgást, romlik az életminőségünk, legyen szó akár asztmáról vagy hörgőtágulatról.

Tanulság tehát, hogy soha ne hagyjuk abba a

 „mozgásgyógyszer szedését

sciencedirect.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu