Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az akro jóga pozitív egészségügyi hatásai

Érdekességek

Az akro jóga pozitív egészségügyi hatásai

2018.05.01

Fontosnak tartjuk, hogy olvasóink minél több mozgásformával ismerkedjenek meg, hogy mindenki számára kiderüljön, mennyi minden jelentheti az egészséget, hiszen 

Mozgás=Egészség.

Ebben a cikkben az akro jóga egészségügyi hatásait ismertetjük.

Az akro jóga az akrobatika és a jóga összekapcsolása, melyet párban lehet végezni, mégis akár egyedül is be lehet kapcsolódni egy foglalkozásba. A pár egyik tagja a bázis, eredetileg base, a másik pedig a flyer, vagyis a repülő.

A bázis segíti a flyert olyan mozgássorok kivitelezésében, amelyek egyensúlyfejlesztő, erősítő hatású és akrobatikus elemeket tartalmaznak.

Core izmok erősítése

Az akro jóga nem egyszerű sport, erős core izmok (egyszerűsítve a hasüreget körülvevő izmok) szükségesek hozzá, és ha ez nincs, segít fejleszteni azt. Ahhoz hogy folyamatosan lehessen a gyakorlatokat végezni nélkülözhetetlenek az erős törzsstabilizáló izmok.

Kinesztézis

Az akro jógában szükséges a kinesztézis (térbeli tájékozódás) a feladatok végrehajtásához. A kinesztézis azért is alakul és fejlődik a gyakorlatok elsajátításával, mert lebegő helyzetben nélkülözhetetlen a balesetek elkerülése érdekében a fejlett térbeli tájékozódás.

Izomfejlesztés

Nem pusztán a core izomzat fog fejlődni az akrobatikus jóga páros gyakorlatainak köszönhetően. Mind a bázis, mind a repülő ember kar, láb és mellkasi testtájai erősödnek ennek a mozgásformának a rendszeres gyakorlásának hatására. A base azáltal fejlődik, hogy folyamatosan fogja a partnerét, a flyernek pedig meg kell tartania saját magát, így mindkettejük testében változások fognak bekövetkezni.

 

 

 Nyújtás

Úgy, mint minden jóga formában, a nyújtás meghatározó szerepet tölt be az akro jógában is. Ez különösen igaz a repülőre, aki hol nyújtásban, hol hajlításban van, aminek a mértéke a tapasztalattal nő. Már a kezdetektől fogva be vannak iktatva olyan nyújtó feladatok, amelyeket a partnerrel együtt lehet végezni.

Relaxáció

A fizikai kihívásokon kívül az akro jóga terápiás hatással is rendelkezik. Mivel átvitt értelemben adni és elfogadni kell a szeretet és a kedvességet. Ezért a bázis és repülő partnerek adó és kapó féllé válnak. Az adó a bázis, aki különböző módon mozgatja a flyert, hogy kedvességet adjon.

Az akrobatikus jóga sok időt és figyelmet igényel, amellett, hogy igen játékos mozgásforma. Már a kezdeteknél tapasztalni lehet az előnyös hatásokat, a bizalom fejlődését a másik iránt.

https://www.care2.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu