Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az aerob vagy az anaerob edzés egészségesebb?

Érdekességek

Az aerob vagy az anaerob edzés egészségesebb?

2016.08.10

Természetesen, amikor kiválasztjuk a megfelelő mozgásformát a saját igényeink mellett figyelembe kell venni a saját és sportban elérni kívánt céljainkat is. De ha egészségről vagy például az elhízásról beszélünk, akkor általánosságban az érdekel bennünket leginkább, hogy melyik edzéstípus a hatásosabb. Melyik a jobb, hogy egészségesek maradjunk és megelőzzük az elhízást? Hogyan vélekedik erről a tudomány?

Ahhoz, hogy véleményt mondhassunk, szerencsére nem kell tudományos folyóiratokat, szaklapokat böngésznünk, hogy megállapíthassuk, eldönthessük, hogy az, az edzés a legjobb egészségünk szempontjából, amelyiket rendszeresen végzünk. Ezért a motiváció és az egyéni ízlés dönti el, hogy melyik az, az edzés típus, amely a legmegfelelőbb számunkra.

Az igazság az, hogy manapság nem aerob vagy anaerob, hanem inkább kardio és rezisztencia edzésnek nevezzük ezt a két edzéstípust. A kardio elnevezés a szív intenzív munkájára és a sok oxigén felhasználásra utal, míg a rezisztencia edzés inkább az izomműködésre.
Mivel manapság, még nincs elegendő tanulmány, amely ezt a két edzéstípust hasonlítaná össze az egészségre gyakorolt pozitív hatásuk szempontjából, a hatékonyságot figyelembe véve kijelenthetjük, hogy az ideális a két edzéstípus körülbelül fele-fele arányban való variálása. Erről a területről azonban már jelentek meg publikációk számos folyóiratban: például a Plos One, Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, és a Journal of Sport Sciences szaklapokban az elmúlt három évben. Érdemes ennek utánanézni, de ne felejtsük az első bekezdésben írtakat, a legegészségesebb a típustól független rendszeres mozgás a jó egészség fenntartásának céljából. 

http://www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu