Főoldal / Hírek / Érdekességek / Átesünk a ló másik oldalára? 2022-re már a gyermekeknél is többségbe kerülnek az elhízottak 1. rész

Érdekességek

Átesünk a ló másik oldalára? 2022-re már a gyermekeknél is többségbe kerülnek az elhízottak 1. rész

2020.05.16

Egészségügyi Világszervezet (WHO) a fiatalkorúak elhízására hívja fel a figyelmet.

Április elején az Egészségügyi Világszervezet kiadványában ajánlásokat írt az elhízás megállítása ellen, mivel legutóbbi felmérésük szerint világszerte,

kétezer millió (2 milliárd) embernek van valamilyen típusú túlsúlya.

A statisztikák aggasztók, hiszen 1975 óta megháromszorozódott az elhízottak száma.  A kétezer millió ember közül 650 milliónak már patológiás, vagyis kóros az állapota az elhízás miatt. Obezitásról abban az esetben beszélünk, amikor a BMI (testtömeg osztva a testmagasság méterben kifejezett négyzetével) értéke meghaladja a 30 kg/m2-et, és amikor ez az érték 40 kg/m2 fölé emelkedik a helyzet patológiás.

A generációs túlsúly és a statisztikák

A 2019-es statisztikákban a leginkább aggasztónak találták, hogy világszerte több mint 38 millió öt évnél fiatalabb gyermek túlsúlyos vagy elhízott. Hogyha ezt az eredményt extrapoláljuk az öt és 19 év közöttiekre, akkor több mint 340 millió ember érintett a túlsúly valamilyen formájával.

A COVID-19 áldozatainak 61%-a túlsúlyos volt!

A 18 évnél idősebbek esetében a férfiak 39%, amíg a nők 40%-ánál volt diagnosztizált a túlsúly. 2016-ban a felnőtt lakosság 13%-a volt elhízott, ezek a számok tovább nőttek és bár a nemek tekintetében kiegyenlítettek az arányok, egy világbetegségről beszélünk a túlsúly esetében.

Az alacsony és közepes jövedelmi országok lakosságának körében növekszik jelenleg a túlsúly, főként a városokban. Afrikában például az öt év alatti túlsúlyos gyermekek száma 2 000 óta 24%-kal nőtt. Ázsiában pedig az öt év alatti gyermekek felét érinti ez a probléma.

Minél fiatalabb korban jelentkezik a túlsúly, annál nagyobb a baj

Az öt és 19 év közöttiek körében előforduló túlsúly 1975-ben még csak 4% volt, ez 2019-re 19%-ra növekedett és mindkét nemnél azonos arányban fordult elő.

A 18 év felettiek 39%-a túlsúlyos és 13%-a elhízott.

Az egész társadalom értintett a fiatalkorúak elhízásában, első sorban természetesen a szülők felelőssége, hogy megtegyék az első lépéseket.

A legfontosabb az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás, a világszintű, fiatalokat érintő epidémia megfékezésében.

A szülők nagy hatással vannak a gyermekek viselkedésére, hogy mit esznek vagy isznak, illetve, hogy miképpen ösztönzik őket a rendszeres testmozgásra.

Ugyanakkor a WHO azt ajánlja, hogy a szülők is éljenek példamutató egészségesebb életet, tekintettel arra, hogy a gyermekek viselkedése általában a megfigyelés és az adaptáció útján formálódik.

sportlife
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu