Főoldal / Hírek / Érdekességek / A szívbetegségek előfordulási kockázatának előrejelzése

Érdekességek

A szívbetegségek előfordulási kockázatának előrejelzése

2024.03.24

A tudományos szakemberek szerint az idős betegek -az általános szűrések alkalmából - megkérdezése, hogy mennyit mozognak naponta/hetente rendszeresen, sokat segíthet előre jelezni esetleges szívbetegségük megjelenéséről és csökkentheti az ezen okból bekövetkező halálozásuk kockázatát. A Mayo Clinic (USA) által közzétett tanulmány azt mutatja, hogy az arterioszklerózis-szűrések során végzett a fizikai aktivitásra vonatkozó kérdések az esetleges szívbetegségek korai felismeréséhez és ez alapján végzett korábbi beavatkozásokhoz vezethet, és így végső soron javíthatja a betegellátást ebben az idős populációban.

A tanulmány legfontosabb eredménye, hogy pusztán az a tény, miszerint megkérdezték a betegeket, hogy értékeljék fizikai aktivitásuk szintjét, - miközben egy teszttel vizsgálták a koszorúereikben lévő plakkokat - jelentősen javított azt a képességet, hogy előre jelezhető legyen a betegek halálozási kockázatát életük következő évtizedében.

Az emberi érrendszerben megtalálható plakkok különböző kémiai összetevőkből állnak, melyek szükséges ahhoz, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, azonban, ha túl sok kerül ezekből a véráramba, akkor ez a felesleg lerakódhat az erek falán így a vér áramlása akadályokba ütközhet, lelassulhat, sőt a végső esetben le is állhat. Ez pedig akár súlyos betegségekhez, életveszélyes állapotokhoz is vezethet

Egy kutatócsoport 2 318, 65 és 84 év közötti beteget vizsgált meg, akik koszorúér-kalcium (CAC) szkennelésen estek át, amely kimutatja és méri a meszes plakk mennyiségét a betegek koszorúereiben. A betegek a szkennelés előtt egy kérdőívet töltöttek ki, amely egyetlen kérdést tartalmazott és amelyben arra kérdeztek rá, hogy nullától tízig terjedő skálán értékeljék aktuális fizikai aktivitásukat. (a nulla azt jelentette, hogy nincs fizikai aktivitásuk, míg a tízes, hogy folyamatosan aktívak mindennapjaikban). A kutatók feljegyezték a betegek nyugalmi pulzusszámát, vérnyomását, testmagasságát és testsúlyát is. Figyelembe vették a kórtörténetüket is, beleértve a magas vérnyomás betegség, a cukorbetegség meglétét és rákérdeztek a dohányzásra is.

A kutatók tíz évig követték nyomon a fenti paramétereket a betegeken, majd feljegyezték a tíz év alatti elhalálozás mértékét. Összefüggést találtak mind a koszorúér-kalcium (CAC) rendellenesség és mortalitás nagysága, mind a fizikai aktivitás és a mortalitás között. A vizsgált időszakban a betegek 23 százaléka halt meg, átlagosan évi 2,3 százalékos arányban.

Azoknál a betegeknél, akik kevesebb fizikai aktivitásról számoltak be a vizsgált időszak alatt, azok esetében volt a legmagasabb a halálozási arány (2,9 százalék évente) azokhoz a betegekhez képest, akik több fizikai aktivitásról számoltak be (1,7 százalék).

Az alacsony CAC-pontszámmal (0-99 között) rendelkező betegeknél – ami azt jelenti, hogy alig vagy egyáltalán nem volt érelmeszesedésük – alacsony volt a halálozási arány, függetlenül a fizikai aktivitási pontszámuktól. A jelentős arterioszklerózisban szenvedő betegeknél (400-nál nagyobb CAC-pontszám) azonban a mortalitási kockázat fokozatosan csökkent a bejelentett fizikai aktivitás növekedésével. A magas CAC-pontszámú, magas fizikai aktivitásról beszámoló betegek mortalitási aránya hasonló volt az alacsony CAC-pontszámmal rendelkező betegekéhez, akik alacsony fizikai aktivitásról számoltak be a követési évek során.

Szerkesztői megjegyzés: az egyre növekvő - várható - élettartamú emberek számára egyre nagyobb szükség van annak meghatározására, hogyan tudjuk a legjobban kimutatni a látens szívbetegséget és a kapcsolódó klinikai kockázatot idősebb felnőtteknél. A másik fontos megjegyzendő, hogy egy egyszerű kérdés, ami a fizikai aktivitásra kérdez rá, már alkalmas lehet - az összefüggések következtében - arra, hogy felhívjuk a figyelmet a rendszeres fizikai aktivitás fontosságára és ez váljon a klinikai gyakorlatban.

https://www.newswise.com/articles/exercise-levels-can-help-doctors-predict-risk-of-heart-disease-and-death-among-older-adults
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu