Főoldal / Hírek / Érdekességek / Aktivitásmérővel rögzített alvásmennyiség és klinikai kardiovaszkuláris rizikótényezők idősebb nőknél

Érdekességek

Aktivitásmérővel rögzített alvásmennyiség és klinikai kardiovaszkuláris rizikótényezők idősebb nőknél

2020.02.05

A hosszú és rövid időtartamú alvások olyan életmódbeli tényezők, amelyek összefüggésbe hozhatóak kardiovaszkuláris betegségekkel (KVB). Az alváshossz és a KVB összefüggéseinek vizsgálatai ez idáig nehezen értékelhetőek voltak, mert vagy túl homogén volt a minta vagy saját bevallás alapján mérték az igen egyéni kialakulási okokat. Nőknél a KVB és a nem megfelelő alvásmennyiség kialakulása a kor előrehaladtával növekszik.

Egy 2019-es publikációban a kutatók az alvásmennyiség és a kialakuló KVB összefüggéseit kohorsz vizsgálatban tanulmányozták idősödő nőknél.

Az „Objektív fizikai aktivitás és kardiovaszkuláris egészség tanulmányból”, azt kiegészítő vizsgálatként a „Nők egészsége kezdeményezéshez” vizsgálatban 3 367 idősebb nőt (átlagéletkor: 78,9 év, 53,3%-ban europid) vizsgáltak. A nők napi 24 órát viselték a csípőjükön az aktigráfot, vagyis a napi aktivitás minőségét és mennyiségét mérő készülékeket egy héten keresztül.      

A jövőbeli KVB kialakulásának kockázatát, vagyis a 10 évre előre jelzett valószínűségét, a Reynolds kockázati pontszámmal (RRS) számították az életkor, a szisztolés vérnyomás, a magas érzékenységű C-reaktív protein (CRP), az összes és a HDL koleszterin („jó” koleszterin), a diabetes mellitus, a dohányzás és a családi előfordulás alapján. A napi alvásmennyiséget az akcelerométer adataiból lehetett kinyerni. alváshossz és a Reynolds kockázati pontszám összehasonlításához, lineáris regressziót használtak.

Az eredmények U-alakú kapcsolatot mutattak az alvás időtartama és a Reynolds kockázati pontszámok között, mind a rövid, mind a hosszú alváshoz társítva a magasabb RRS-t (p<0,001). Az összefüggés továbbra is jelentős volt, amikor a faji/ etnikai hovatartozás, az iskolázottság, az életmód tényezőit és az egészségi állapot mutatóit kiigazították.

Idősebb nőkben az aktigráffal megállapított alvási időtartamot a jövőbeni KVB-kockázat 10 éves előre jelzett valószínűségével társították.

A vizsgálat szerint az alvás időtartama komoly és módosítható rizikófaktor az idősebb nők esetében a szív-keringési betegségek kialakulásában.

academic.oup.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu