Főoldal / Hírek / Érdekességek / A golfozás, a Nordic Walking és a gyaloglás hatása a kardiometabolikus jellemzőkre idősebb, egészséges felnőtteknél

Érdekességek

A golfozás, a Nordic Walking és a gyaloglás hatása a kardiometabolikus jellemzőkre idősebb, egészséges felnőtteknél

2023.02.16

A szív- és érrendszeri betegségek (CVD) a fejlett országokban továbbra is a vezető halálokok közé tartoznak. Az ülő életmód és a fizikai hipoaktivitás meglévő szintje különösen hangsúlyosan tükrözi a kardio-metabolikus jellemzők - magas vérnyomás, a cukorbetegség és a vele szoros kapcsolatban lévő zsíranyagcsere elváltozásokat, mint a magasabb koleszterin, az alacsonyabb HDL-koleszterin és a magasabb triglicerid szintek – negatív irányú változásait idősebb felnőttek esetében. Ezzel ellentétben a rendszeres fizikai aktivitás révén a szív- és érrendszeri betegségek viszont megelőzhetők, és a kardi metabolikus markerek meghatározó tényezőinek pozitív irányú változást eredményezi, például csökken a vérnyomás, csökken a vércukorszint, és javul a lipid-anyagcsere szabályozása.

Számos, fiatalokon végzett tanulmány eredménye igazolta, hogy az akut aerob testmozgás (30–60 percig tartó intenzív testmozgás a maximális oxigénfelvétel (VO2max) 40–75%-án javítja a lipid-profilt, csökkenti a vérnyomást és a vércukorszintet és így javítja a szív- és érrendszeri egészséget.

Egy a közelmúltban megjelent tanulmány szerzői az idősödő populációban - akiknél fokozott a szív- és érrendszeri betegségek kockázata - végeztek egy összehasonlító vizsgálatot, annak megállapítására, hogy a különböző szabadidős mozgásformák milyen hatással vannak a kardio-metabolikus markerekre. Az idősebb korosztály részére javasolt szabadtéri, aerob jellegű mozgásformák (golf, Nordic Walking, gyaloglás) hatásait vizsgálták a vérnyomás, a szénhidrát-, és zsíranyagcsere jellemző értékeire. A három különböző típusú aerob mozgás intenzitása, időtartama eltérő az energiafelhasználás.

Mielőtt az akut válaszokat bemutatnánk tekintsük át a három mozgásformát időtartam, intenzitás és energiafelhasználást tekintve.

A pulzusszám és a tempó tekintetében – amelyek az intenzitással kapcsolatos mutatók – kiszámítható különbségek figyelhetőek meg meg a golf, a Nordic Walking és a gyaloglás között. Általában a Nordic Walkingot hatékonyabb, közepes intenzitású gyakorlatként írták le, míg a golfot alacsony-közepes intenzitásúnak, mert sok megállást, várakozást és játékstratégia tervezést foglalt magában, így csökken a pulzusszám a játékmenetek közben. Egy golfkör teljesítése azonban lényegesen hosszabb időtartamú a másik két mozgással összehasonlítva, ami magyarázatot adhat arra, hogy energiafelhasználás szempontjából a lépésszám és a távolság alapján miért hatékonyabb a golf, mint a Nordic Walking vagy a gyaloglás, ehhez még jön a golf esetében az ütések során  kifejtett erő és robbanékonyság.

A golf energiafelhasználása így – mint egy hosszú távú, alacsonyabb intenzitású mozgásforma – szintén pozitív reakciókat válthat ki az anyagcserére vonatkozóan. A két másik mozgásformát tekintve nem figyelhető meg jelentős különbséget ezek között a gyakorlat-specifikus eredmények között, azonban a Nordic Walking mivel megköveteli a felsőtest izomzatának aktív használatát, így magasabb pulzusszámhoz és nagyobb energiafelhasználáshoz is vezet a gyalogláshoz képest.

Akut válaszok a vércukorszintre és a vérzsírokra

  • A csoportok közötti összehasonlításban a golf pozitívabb hatással volt a összes triglicerid szintre és a ’jó’ HDL koleszterinszintre, mint a Nordic Walking vagy a gyaloglás.
  • A golf a gyalogláshoz képest pozitívabb hatással volt a vércukorszintre.
  • Érdekes módon azt is tapasztalták, hogy a golf hosszabb ideig hatott a triglicerid szintre, mint a nordic walking és a gyaloglás.
  • Ezenkívül mindhárom mozgásforma csökkentette a ’rossz’ LDL koncentrációt és növelte a triglicerid szintet.
  • Mindhárom gyakorlattípus csökkentette a szisztolés vérnyomást, míg a Nordic Walking és a gyaloglás a diasztolés vérnyomást is csökkentette.
  • A három aerob mozgásforma minden típusa, intenzitásától vagy időtartamától függetlenül, úgy tűnik, hogy kedvező hatást gyakorol a vérnyomásra idősebb felnőtteknél. Ugyanez a hatás érhető el körülbelül 60 percnyi gyors gyaloglással vagy egy 18 lyukú golfkör játékával.

Összefoglalva az eredményeket, mindhárom mozgásforma javította az idősebb felnőttek kardiovaszkuláris jellemzőit az eltérő időtartam és az intenzitás különbségei ellenére. Úgy tűnik azonban, annak ellenére, hogy a golfozás alacsonyabb edzésintenzitású a nordic walkinghoz és a gyalogláshoz képest, mégis a golfozás hosszabb időtartama és magasabb összes energia ráfordítása pozitívan befolyásolja a lipidprofilt és a glükóz anyagcserét (vércukor szintet).

Ezek a fenti mozgásformák tehát, kifejezetten ajánlhatóak az egészséges idős felnőtteknek számára egészségjavító fizikai tevékenységként a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére, és kezelési stratégiaként is használhatók a kardio metabolikus egészség javítására a már meglévő szív-keringési betegséggel rendelkezők körében is.

https://bmjopensem.bmj.com/content/9/1/e001474
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu