Főoldal / Hírek / Érdekességek / Az aerob edzés hatása a pulzushullám sebességére középkorú és idős emberekben

Érdekességek

Az aerob edzés hatása a pulzushullám sebességére középkorú és idős emberekben

2022.12.04

Közép- és időskorú személyeken az életkor előrehaladtával fokozatosan romlik a szív- és érrendszer működése, amely elsősorban a szív- és érrendszer elöregedésében és a vérellátás csökkenésében nyilvánul meg. A krónikus szív- és érrendszeri betegség (CVD) nagymértékben befolyásolja az emberi egészséget és az életminőséget. Az életmód változásával, az ülő életmód növekedésével évről évre növekszik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása és mortalitása, ami már a fiatal felnőtteket is érinti. A szív- és érrendszeri betegségek, mint például az érelmeszesedés, a veleszületett és reumás szívbetegség, valamint a magas vérnyomás betegség, a középkorú és idős emberek rokkantságának és halálának vezető okai közé tartozik, és a 65 év felettiek elhalálozásának több mint a 40%-áért felelősek.

Az artériás merevség, amelyet az egyik legkorábbi kórélettani folyamatnak tekintenek az érelmeszesedéssel összefüggő anyagcsere-betegségek progressziójában, az érrendszeri öregedés kiemelkedő megnyilvánulása, és önálló kockázati tényezővé vált az ateroszklerózis, a szívkoszorúér-betegség, cukorbetegség, sztrok és egyéb szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.

A megnövekedett artériás merevség vagy csökkent vaszkuláris rugalmasság ronthatja az artériák működését, ami megnövekedett szisztolés vérnyomáshoz, bal kamrai hipertrófiához és csökkent kamrai diasztolés funkcióhoz vezethet és így növeli az érelmeszesedés és a koszorúér-betegség kockázatát. 

A testmozgás hatékony eszköz a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére és a prognózis javítására. Az elmúlt években számos, a testmozgással és a szív- és érrendszeri funkcióval kapcsolatos tanulmány kimutatta, hogy a megfelelő testmozgás hatékonyan javíthatja az artériás merevséget és csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. 

Pozitív, hogy a fizikailag aktív idősebb felnőttek fizikai funkciója és egészsége kevésbé romlik, és alacsonyabb mértékű a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása, mint az inaktívaknál. 

Negatív azonban, hogy a nagy intenzitású edzés szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Ezenkívül a testmozgás növelheti az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázatát olyan ülő, idősebb felnőtteknél, akik nincsenek hozzászokva a hirtelen, nagy intenzitású testmozgáshoz.

Napjainkban különféle beavatkozási módszerek léteznek középkorúak és idősek számára, mint például az aerob gyakorlatok, az ellenállással szembeni gyakorlatok és ezek kombinációja. Számos kutató azonban kimutatta, hogy a kombinált testmozgásnak nincs jelentős hatása a középkorú és idős emberek szív- és érrendszeri működésére. 

A mérsékelt intenzitású aerob gyakorlatot azonban hatékony módszernek tekinthető az artériás merevség javítására, azonban az ellenállással szemben végzett gyakorlat eredményei ellentmondásosak. 

A különböző típusú beavatkozási módok közül tehát az aerob testmozgás nagyobb szabadságot biztosit a középkorúak és idősek számára alkalmasabb, egyszerűbb és kényelmesebb is. Ilyenek például az úszás, a Nordic Walking, a kerékpározás, a séta.

Ezért a középkorú és idős emberek számára az aerob testmozgás javasolt edzésforma.

www.frontiersin.org/articles/10.3389/fcvm.2022.960096/full
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu