Főoldal / Hírek / Érdekességek / Nőknél nagyobb a testmozgás egészségügyi nyeresége?

Érdekességek

Nőknél nagyobb a testmozgás egészségügyi nyeresége?

2024.02.23

Az Amerikai Kardiológiai Kollégium folyóiratában nemrég megjelent több mint 400 000 amerikai felnőtt adatai elemzése szerint a rendszeres fizikai aktivitás révén a nők nagyobb egészségügyi előnyökre tehetnek szert, mint a férfiak, amennyiben velük egyenértékű mértékű fizikai tevékenységet végeznek.


A 20 év vizsgálati időszak alatt, a rendszeres fizikai aktivitás végzése esetén, az összes okból bekövetkező halálozás kockázata 24%-kal csökkent a nőknél.  A férfiak esetében ez az érték 15%-kal csökkent, a szív- és érrendszeri mortalitás kockázata nők esetében 36%-kal, míg férfiak esetében csak 14%-kal csökkent azokkal szemben, akik döntően inaktívak voltak.
Azon nők esetében, akik erősítő gyakorlatokon vettek részt 19%-kal, míg a férfiak esetében csak 11%-kal csökkent a bármely okból bekövetkező elhalálozás, a szív- és érrendszeri halálozás 30%-kal csökkentette nők esetében, illetve 11%-kal a férfiak esetében a kockázatot.

 

A tanulmány talán legfontosabb megállapítása, hogy a kapott eredmények alapján a nők többet tudnak kihozni a mérsékelt vagy erőteljes fizikai tevékenység végzéséből, mint a férfiak.

Specifikus gyakorlati tanácsok férfiaknak és nőknek?

Az eredmények a szabadidős fizikai aktivitással kapcsolatos adatokon alapulnak, amelyeket nagyjából 20 év alatt gyűjtöttek össze 412 413 fő 27 és 61 év közötti amerikai felnőtt körében. A durván 4,9 millió emberévnyi követés során 39 935 haláleset és 11 670 szív- és érrendszeri eredetű haláleset történt.


Mind a férfiak, mind a nők a heti 300 perces mérsékelt vagy erőteljes aerob fizikai aktivitással értek el a túlélési előnyöket. De a mortalitás csökkenése lényegesen nagyobb volt a nőknél, mint a férfiaknál azonos mennyiségű rendszeres testmozgás mellett (24% vs 18%).

A nők esetében - szemben a férfiakkal - arányosan nagyobb túlélési előny származott akkor is, amennyiben a mérsékelt aktivitásnál alacsonyabb heti 300 percet elérő fizikai aktivitást végeztek.
 

A tanulmány szerzői szerint a kapott eredményekben több tényező is szerepet játszik, köztük a nők és férfiak közötti anatómiai és fiziológiai eltérések. Például a férfiakhoz képest a nők több légzőszervi, anyagcsere- és erőigényt igényelhetnek ugyanazon mozgás elvégzéséhez, és ezáltal nagyobb egészségügyi előnyökhöz juthatnak.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a nők mindössze 33%-a, míg a férfiak 43%-a végez rendszeresen aerob fizikai tevékenységet, míg a nőknek csak 20%-a és a férfiaknak 28%-a végzett heti erősítő edzést.

Összefoglalva: A fizikai aktivitással összefüggő túlélési előnyök nagyobb mértékűek voltak nőknél, mint a férfiaknál és ez következetesen megfigyelhető volt a fizikai aktivitás különböző mértékei és típusai esetén, beleértve az aerob fizikai aktivitás gyakoriságát, időtartamát és intenzitását, valamint az izomerősítő tevékenységek gyakoriságát.


Szerkesztői megjegyzés: Ez a tanulmány hangsúlyozza, hogy nincs egyedi megközelítés a testmozgásra. Egy személy fizikai aktivitási szükségletei és céljai életkoruk, egészségi állapotuk és ütemezésük függvényében változhatnak – de minden típusú testmozgás értéke megcáfolhatatlan.

https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2023.12.019

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu