Főoldal / Hírek / Érdekességek / A TEST TUDJA!: mi az, ami jó neki

Érdekességek

A TEST TUDJA!: mi az, ami jó neki

2016.08.31

Prof. Dr. Gerhard Hubert a heidelbergi sport és sporttudományi tanszék prevenciós és rehabilitációs részlegének vezetője és egyben a német élelmiszeripari társaság szakértője szerint a szabály az, hogy nincs szabály. A sportolóknak többet kéne a testükre hallgatniuk. Az úgyis jelzi, amit kíván.

Nagy terhelés előtt a táplálkozási szakember a könnyű szénhidrátok fogyasztását ajánlja. Úgy, mint tészta, banán, vagy müzli szelet (csokoládé nélkül). A plusz fehérje bevitel is hasznos lehet, és inni is akkor kell, ha szomjasak vagyunk. Annyi elég.

Holger Stromberg a német labdarúgó válogatott szakácsa szerint például, aki megfelelően szeretne étkezni, annak ismerni kell a saját testét és annak megfelelően kell, hogy táplálkozzon. Ezt általában az egyéni sportolók hamarabb megtapasztalják, mint a csapatsportolók, mert nekik talán még fontosabb mindent megfelelően csinálni. Csak így lehet felelősségteljesen étkezni.

A legfontosabb, hogy a sportolóknak egy színes, kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozási formát kínáljunk. Ehhez sok zöldség, saláta, fűszernövények, fűszerek és tojás tartozik, kevesebb magas fehérje tartalmú húst kell enni viszont hetente legalább kétszer tengeri halat. Köretnek inkább krumplit és komplex szénhidrátokat ajánl, mint a finomlisztből készült tésztát, zsemlét vagy süteményt. Az ásványi anyagtartalom is kiemelkedően fontos a sportolásnál, aminek főleg a magnéziumban, káliumban és kalciumban gazdag táplálékból kell állnia, természetesen a nyomelemek is elengedhetetlen részét kell jelentenie a kiegyensúlyozottságnak.

Ahol, belül a minőség felfedezhető ott kívül is meg fog jelenni. Az a kifogás, hogy nincs elég időnk az evésre nem elfogadható kifogás, mivel az evés a lélegzés utáni legfontosabb energiaforrásunk.

Deutsche Zeitschrift für Sportmedizin 12/2015




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu