Főoldal / Hírek / Érdekességek / A szélütés kialakulásának kockázati tényezői csökkentésének lehetséges módjai II.

Érdekességek

A szélütés kialakulásának kockázati tényezői csökkentésének lehetséges módjai II.

2023.11.04

Mit tehetünk a stroke kockázatának minimalizálása érdekében?

 Az alkohol és a dohányzás mellett a legnagyobb kockázati tényező a magas vérnyomás, a mozgáshiány, az elhízás, az anyagcserezavarok, a pitvarfibrilláció és a cukorbetegség, ezek közül a kockázatok közül sok az artériák meszesedését okozza, ami végső soron stroke-hoz vezethet.

Hogyan lehet megelőzni a stroke-ot

Annak érdekében, hogy a stroke kockázata a lehető legalacsonyabb legyen:

  1. Mozogjunk rendszeresen, lehetőleg hetente háromszor 30-45 percig, elsősorban az állóképességi és erősportok ajánlottak, hogy a pulzusszám emelkedjen, aminek egyik legfontosabb következménye az izzadság megjelenése. A testmozgás hozzájárul a fogyáshoz és a vérnyomás csökkentéséhez is, de önálló „agyvérzést csökkentő” tényezőként is megállja a helyét. Emellett a mérsékelt intenzitással végzett legalább heti öt alkalmas sétát is javasoljuk a környéken, a séta közben érjük el azt a szintet, amelynél nehezedik a légzés, de még tudunk beszélgetni. Ha tehetjük menjünk lépcsőn a lift helyett. Ha nincs 30 egymást követő percünk az edzésre, mozgásra, osszuk fel 10-15 perces szakaszokra és lehetőleg felejtsük el az ülő életmódot.
  2. Csökkentsük a testsúlyunkat,  a túlsúly befolyásolja a vércukorszintet és a vérnyomást, már néhány kiló leadása közvetlenül csökkentheti a vérnyomást. Az elhízás, valamint a hozzá kapcsolódó szövődmények (beleértve a magas vérnyomást és a cukorbetegséget) növelik a stroke esélyét. Ha túlsúlyosak vagyunk, akár 10 kiló leadása is komoly hatással lehet a stroke kockázat csökkentésére. Legyen cél az ideális testtömeg-index (BMI) 25 vagy kevesebb elérése.                                                                                                  Miképpen érhető el?   Próbáljon meg naponta 1 500-2 000 kalóriánál kevesebbet enni (az aktivitási szintjétől és az    aktuális BMI-től függően). Növelje a fizikai tevékenységének mértékét olyan tevékenységekkel, mint a séta, úszás, kirándulás vagy teniszezés, illetve azáltal, hogy a nap minden szakaszában törekedjen a fizikai aktivitás növelésre és ezzel összhangban az ülési idő csökkentésére.
  3. Igyunk kevesebb alkoholt. Az alkohol növelheti a véralvadási időt és szűkítheti az ereket. Napi 0,3-0,5 liter sör vagy 1,0-1,5 dl bor egészséges emberek számára ártalmatlan – de nem szabadna többnek lennie. Az égetett szeszt pedig lehetőleg felejtse el.
  4. Amennyiben valaki dohányzik szokjon le róla mielőbb. A nikotin szűkíti az artériákat és növeli a vérnyomást. A dohányzás több módon is felgyorsítja a vérrögképződést. Besűrítheti a vért és így növeli az artériákban a plakkok felhalmozódását. Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás mellett a dohányzás abbahagyása az egyik legerősebb életmódbeli változás, amely segít jelentősen csökkenteni a stroke kockázatát. És ne felejtse senki nem elsősorban a nikotin a káros (ez csak növeli a hozzászokást) hanem a dohányzáskor, a magas hőmérsékleten keletkező, a füstben található anyagok rákkeltő hatásúak. Hogyan lehet elérni a mielőbbi leszokást? Kérjen tanácsot orvosától a legmegfelelőbb leszokási módot illetően. Használjon leszokást segítő eszközöket, például nikotintablettákat vagy tapaszokat és ne add fel. A legtöbb dohányosnak több kísérletre van szüksége a leszokáshoz és minden egyes próbálkozás egy lépéssel közelebb visz a sikerhez. 
  5. Az esetleges pitvarfibrilláció kezelése,  a pitvarfibrilláció a szabálytalan szívverés egyik formája, amely vérrögök kialakulását okozza a szívben. Ezek a vérrögök ezután eljuthatnak az agyba, és szélütést okozhatnak. A pitvarfibrilláció csaknem megötszörőzi a stroke kialakulásának kockázatát, ezért komolyan kell venni.                                                                                                                                                                       Mit érdemes tennie? Ha olyan tünetei vannak, mint a heves szívdobogás vagy a légszomj, keresse fel orvosát vizsgálat céljából. Előfordulhat, hogy véralvadásgátló gyógyszert (vérhígítót) kell szednie, hogy csökkentse a pitvarfibrillációból eredő stroke kockázatát.
  6. Cukorbetegség kezelése, a magas vércukorszint idővel károsítja az ereket, így nagyobb valószínűséggel képződnek vérrögök bennük. Tartsa ellenőrzés alatt a vércukorszintjét.                                                                Mit lehet tenni a normál vércukor értékek elérése érdekében? Figyelje, ellenőrizze, ellenőriztesse rendszeresen vércukorszintjét az orvos utasítása szerint. Diétázzon, ha kell, mozogjon naponta minél többet és szedje rendszeresen az előírt gyógyszereket, hogy vércukorszintjét az ajánlott tartományon belül tartsa.
  7. A vérnyomás értékek egészséges szinten tartása,  a magas vérnyomás óriási kockázati tényező, amely megkétszerezi vagy akár megnégyszerezi a stroke kockázatát, ha nem kontrollálják. A magas vérnyomás mind a férfiak, mind a nők körében a legnagyobb mértékben járul hozzá a stroke kialakulása kockázatához. A vérnyomás monitorozása, és emelkedett érték esetén kezelése valószínűleg a legnagyobb változás, amelyet az emberek érrendszerük egészsége érdekében tehetnek. Legyen az ideális cél a 120/80 alatti vérnyomás fenntartása. De lehetnek persze komoly okai annak, hogy Ön és kezelőorvosa nem akarja, hogy az Ön értéke ilyen alacsony legyen, ezért egyesek számára a kevésbé agresszív cél (például 140/90-nél nem magasabb) megfelelőbb lehet.                                                                                                                                     Hogyan lehet elérni a normál értéket? Csökkentse a só mennyiségét az étrendben legfeljebb napi 1 500 (1,5 gramm) milligrammra (körülbelül fél teáskanálra). Kerülje a magas koleszterintartalmú ételeket, például a hamburgert, a sajtot és a fagylaltot. Egyen naponta 4-5 adag gyümölcsöt és zöldséget, fogyasszon minél több halat hetente, egyen naponta több adag teljes kiőrlésű gabonából készült ételt és alacsony zsírtartalmú tejterméket. Mozogjon többet – legalább napi 30 percet, és ha lehetséges még, többet. Ha dohányzik, hagyja abba a dohányzást. Ha szükséges, vegyen be vérnyomáscsökkentőt..
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu