Főoldal / Hírek / Érdekességek / A testmozgás hazai népszerűsége Magyarországon

Érdekességek

A testmozgás hazai népszerűsége Magyarországon

2024.03.12

A sport társadalmi, gazdasági, sportszakmai szerepe, annak egészségünkre, egy egészséges jövőbeni nemzedékre kifejtett hatásai már elég széles körben ismertek.

A betegségek megelőzésének, vagyis a prevenciónak és ezen keresztül az egészségügyi kiadások jövőbeni csökkentésének legolcsóbb és leghatékonyabb eszköze a minden napi fizikai aktivitás, a testedzés, a sport.

Ez a mindennapi fizikai aktivitási tevékenység, az életmóddal összefüggő betegségek,  - az egyre elterjedtebb ülőéletmód következtében - vagyis a civilizációs betegségek megakadályozásának és ezen keresztül a társadalom tagjai jól-létének, életminőségének javítása mellett a gazdaság fejlődéséhez is nagymértékben hozzájárul.

Örök kérdés a szakemberek körében, hogy mennyit és mit kell sportolni a kívánt célok elérése érdekében, és ezzel összefüggésben, hogy eleget sportolnak-e az emberek Magyarországon?

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mit nevezünk sportnak, melyek azok a mozgásformák, amelyek a legoptimálisabbak. Egy 2021-es felmérés szerint a magyarok többsége elsősorban a szabadidős sportokat részesíti előnybe, mint a kirándulás, úszás, kerékpározás vagy otthoni tornázás.

Az Eurobarometer 2022-es, az európai unió statisztikai felmérésének eredménye is alátámasztja ezeket a véleményeket, vagyis, hogy a magyarok a kötetlenebb mozgásformákat részesítik előnyben. A felmérés alapján kijelenthető, hogy az uniós átlag felett végzünk testmozgást, - ami persze nem tehet minket elbizakodottá – és amelybe beleférnek olyan mozgásformák is, mint például a kerékpározás, tánc vagy kertészkedés.

 A magyarok többsége döntően aszerint választ mozgásformát, hogy mi az, ami számára a legegyszerűbb, leggyakorlatiasabb, így például a biciklizést, mint közlekedési formát egyre többen részesítik előnybe, amely egyúttal a legelterjedtebb tömegsport is Magyarországon, persze hol vagyunk Dániától vagy Hollandiától. A másik meghatározó tényező a magyarok válaszai alapján az időhiány, ami befolyásolja a megfelelő sport kiválasztását.

Egy másik felmérés alapján fontos tényező, hogy valaki megtalálja-e a számára leginkább megfelelő és legélvezetes sportágat, általában az emberek sokkal nagyobb örömet találnak a sportban, akkor, ha már megtalálták a számukra legjobb, legideális mozgásformát, hiszen ettől kezdve már nem érzi kényszernek a mozgást, illetve kiegyensúlyozottabbá is válik és szép lassan beépül a mindennapok rutinjába.

 

 
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu