Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport helye a pszichiátriában

Érdekességek

A sport helye a pszichiátriában

2020.07.25

A sport, mint terápia nemcsak fizikailag, de mentálisan is erősítheti a pszichiátriai betegeket. Napról-napra nő a bizonyítékok száma, különös tekintettel a depresszió, a skizofrénia, a szorongás és a függőségi rendellenességek elleni küzdelemben a mozgás hatékonyságát tekintve. A német pszichiátriai klinikák sok esetben sportterápiát is kínálnak a betegek számára.

Az alábbiakban bemutatott tanulmány megvizsgálta ezen ajánlások elfogadásának módját.

Négy klinika nyújtotta a szükséges információkat, 2 693 főt vizsgáltak, 18 és 94 év közötti, 44 év átlag életkorú beteg bevonásával. A terápiás központok mindegyike használja kiegészítő terápiaként a testmozgást, mint például csoportos futást, úszást, labdajátékokat, ökölvívást, flamencot, súlyzós edzést és jógát. A klinikáktól függően a betegek hetente 53 és 780 perc között mozoghattak.

A legmeglepőbb eredmény: a betegek többsége (77%) teljesen figyelmen kívül hagyta a sportterápia lehetőségét.

Végül is a betegek 46%-nál alkalmaztak sportterápiát. A sportterápia különösen ritkán érinti a fő vagy skizofrénia, vagy pszichózis betegségben lévők terápiáját, valamint a többszörös másodlagos diagnózisú betegeket.

A hangulati rendellenességgel küzdő emberek esetében a mozgást az átlagnál gyakrabban vették figyelembe a terápiánál.

A nem és az életkor nem befolyásolta a részvételt, de a központ megválasztása azonban befolyásolta: a klinika, amely hetente 780 perces sportterápiát végzett a programban, a legnagyobb részvételi arányt, azaz 84,7%-ot ért el. Itt a betegek is különösen hosszú ideig edzettek (átlag: kb. 223 perc résztvevőnként). A 2 693 vizsgálatba bevont összes résztvevő alapján a heti sportterápia 36 perc volt. Amennyiben kizárták a nem sportolókat a résztvevők átlagosan azonban már 161 percet mozogtak.

Összességében a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy Németországban még mindig nincs elegendő ilyen típusú sportterápiával járó gyógymód a pszichiátriai betegek számára. Ezért azt javasolják, hogy a központok kínálata változatos és széles körű legyen.

A szerkesztő megjegyzése: Érdemes és érdekes lenne felmérni hazánkban is, hogy ezen a téren használt terápiás eljárások esetében milyen mértékű a testmozgás, a sport szerepe.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu