Főoldal / Hírek / Érdekességek / Melyek azok a sportok, amelyek nagymértékben meghosszabbítják az életünket?

Érdekességek

Melyek azok a sportok, amelyek nagymértékben meghosszabbítják az életünket?

2022.11.03

Mindenki tisztában van túlnyomórészt azzal a ténnyel, hogy azok, akik rendszeresen sportolnak, azok esetében magasabb a várható élettartam. Egyes sportágak esetében azonban ez mintha jobban működne, mint gondolnánk. És hogy mely sportok hosszabbíthatják meg a leghatékonyabban az életet? A rangsor tartogat néhány meglepetést.

Minden sport, minden fizikai aktivitás jótékony hatású, függetlenül attól, hogy milyen fizikai aktivitásról van szó. Még napi negyedórás testmozgás is 14 százalékkal csökkenti a korai halál kockázatát, ami három évvel meghosszabbíthatja a várható élettartamot, amint azt tajvani kutatók 25 éven keresztül vizsgálták és egy tanulmányban bemutatták.

A sport erősíti az immunrendszerünket és a szív- és keringési rendszert.

A kutatók több ezer egészséges, felnőtt embert figyeltek meg az általuk űzött sportág szempontjából és az eredményeket összevetették olyan személyek adataival, akik szinte sohase sportoltak. Vizsgálataik középpontjában az állt, hogy bizonyos sportágak hatékonyabbak-e, mint mások, amikor a várható élettartam növeléséről van szó.

A rangsor elején nem sokak által várt sportágak álltak és nem meglepő módon a vizsgálat résztvevői közül, akik szinte soha nem sportoltak, korábban haltak meg az aktív társaikkal összevetve. A "Koppenhágai Városi Szív" tanulmány eredménye meglepő, hiszen úgy tűnik, hogy bizonyos sportágak csodákat tesznek az élettartam szempontjából.

A több évtizeden keresztüli megfigyelések során hét olyan sportágat találtak, amely leginkább hosszabbítja meg az életet.

A tenisz 9,7 évvel, a tollaslabda 6,2 évvel, a labdarúgás 4,7 évvel, a kerékpározás 3,7 évvel, az úszás 3,4 évvel, a rendszeres kocogás 3,2 évvel, míg a gimnasztika 3,1 évvel hosszabbította meg az elvárható élettartamot.

A listát vezető sportágakban egy dolog közös: csapatban vagy legalábbis párban játsszák őket. Úgy tűnik, hogy különösen a csapatsportok befolyásolják pozitívan az emberek várható élettartamát.

Nyilvánvaló, hogy a társadalmi interakció összetevője itt döntő szerepet játszik és az egyéni sportok jobb hatásfokúak, mint a csapatsportok.

Az egyéni sportok is meghosszabbítják az élettartamot, de nem olyan mértékben, mint a csapatsportokban.

De miért van ez így, mi lehet az ok?

Úgy tűnik, hogy a másokkal való kapcsolat egy nagyon fontos tényező. A csapatsportok esetében a társadalmi interakció révén nemcsak mozgunk, hanem társadalmi kapcsolatokat is fenntartunk, ami döntő tényező lehet a hosszú élet elérésében. 

Az olyan tevékenységek, mint a futás és a súlyemelés, amelyek szintén jótékony hatásúak és meghosszabbítják az életet, sőt számos más egészségügyi előnnyel is járnak,  azonban optimális lenne, ha az ilyen sportokat űző emberek olyan tevékenységekkel egészítenék ki edzéseiket, amelyek elősegítik a társadalmi kötelékek növelését is..

https://www.infranken.de/ratgeber/gesundheit/sport-fitness/studie-zeigt-diese-sportarten-verlaengern-unser-leben-massiv-art-5067779
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu