Főoldal / Hírek / Érdekességek / A sport és a szív védelme

Érdekességek

A sport és a szív védelme

2020.07.27

A fizikai aktivitás központi szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, és a fizikai fittség erős előre jelzője a súlyos, végzetes következményeknek.

Ausztrál kardiológusok napjainkban már képesek voltak kimutatni, hogy a mozgás anyagcserére gyakorolt ​​hatása nagyobb, mint azt korábban gondoltuk.

Az eredmények azonban azt is jelzik, hogy nem mindenkit érint egyformán a mozgás pozitív hatása.

A kutatók 52 egészséges férfit vizsgáltak meg egy 80 napos mozgás program keretében, és 95 különféle metabolit - az anyagcsere köztes- és végtermékei - értékét hasonlították össze a vizsgálatok előtti értékekkel összevetve. A vizsgálati személyek csoportjának különlegessége az volt, hogy a résztvevők nemrégiben bevonult katonák voltak, akik a tanulmány során együtt éltek és részt vettek az erő- és állóképesség edzésből álló sportprogramban. Ez a módszer így nagyrészt kiküszöböli a zavaró tényezőket. A katonák átlagosan napi 1,3 órát edzettek, úgy, hogy az edzés kétharmadában közepes intenzitással mozogtak (5 km/h gyaloglással összehasonlítható), az idő egyharmadát pedig magas intenzitású testmozgással végezték (11 km/h futás vagy 24 km/h-ás kerékpározás).

Nagy változás értékeltek a vizsgált metabolitok értékeiben

A tanulmány megkezdése előtt és a 80 napos sportprogram után megvizsgálták a katonák fizikai alkalmasságát. A testzsír átlagosan 15,5-ről 12,6 százalékra csökkent, a diasztolés vérnyomás is csökkent, és percenként átlagosan 5 ml/kg-mal nőtt a maximális oxigénfelvétel, amely az ember állóképességének egyik fontos mutatója. A metabolitok értékeinek értékelésénél sok esetben nagyobb változásokat találtak annál, mint amit a korábbi kutatásokban jeleztek. Ahogy az várható volt, a fehérjeszerkezet és az alvadási rendszer, valamint az ellentétes fibrinolitikus rendszer aktivációja megváltozott a zsír és keton anyagcserén kívül.

A szerzők figyelemre méltónak találták a di-metil-guanidin-valeriánsav (DMGV) - egy olyan metabolit, amely közvetett módon kapcsolódik a zsír anyagcseréhez - elemzését. Azokban a vizsgálati személyekben, akikben a DMGV növekedett, a kardiovaszkuláris kockázati profil valószínűleg romlik, mint például a testzsír%, a szisztolés vérnyomás, az LDL (rossz koleszterin) vagy az összes koleszterin mértéke.

A tanulmány szerzői szerint a DMGV változásai potenciálisan felhasználhatóak azon emberek azonosítására, akik nem részesülnek a klasszikus kardiovaszkuláris prevenciós sportprogramokban, és akiknek más prevenciós stratégiákra van szükségük.

További vizsgálatokra van szükség annak bizonyítására, hogy a fiatal, egészséges, férfi katonák vizsgálata alapján szerzett ismeretek átadhatóak-e a nagyközönség számára is.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu