Főoldal / Hírek / Érdekességek / MÉGEGYSZER a RENDSZERES GYALOGLÁSRÓL

Érdekességek

MÉGEGYSZER a RENDSZERES GYALOGLÁSRÓL

2021.04.29

Miért is kell/kellene minden nap egy kiadós sétát tenni?

A gyaloglás számos egészségügyi előnyt kínálhat mindenkinek korosztálytól és minden edzettségi állapottól függetlenül. Segíthet bizonyos betegségek megelőzésében, sőt meghosszabbíthatja az életét.

A gyaloglás végezhető a szabadban és könnyen beilleszthető a mindennapjainkba, olcsó és nem kell hozzá semmi más, legfeljebb egy jó, kényelmes cipő.

Most 10 pontba foglaljuk össze a rendszeres gyaloglás néhány előnyét.

1. Kalóriát éget 

A séta segíthet a felesleges kalóriák elégetésében. A kalóriák elégetése segít fenntartani testsúlyunkat és jó esetben még fogyókúrának is megfelelő.

A tényleges energiafogyasztás, kalóriaégetés számos tényező függvénye:

  • a járási sebesség, intenzitása, a megtett távolság, az útvonal milyensége (felfelé haladva több kalóriát égetünk, mint sík felületen), testsúlyunk, edzettségi állapotunk, életkorunk, nemünk.

2. Erősíti a szív-, és keringési rendszert 

A napi legalább 30 perces séta, heti minimum ötször csökkentheti a szív koszorúér betegség kialakulásának kockázatát. És ez a kockázat még jobban csökkenhető, amennyiben fokozatosan növeljük a napi gyaloglás időtartamát, intenzitását vagy távolságát. Ennek mértéke hetente ne legyen több, mint 10%

3. Segíthet csökkenteni a vércukorszintünket 

Étkezés után rövid séta segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Egy tudományos vizsgálat megállapította, hogy naponta háromszor 15 perces séta (reggeli, ebéd és vacsora után) nagyobb mértékben csökkentette a vércukorszintet, mint egy 45 perces séta a nap egyéb időszakában.

Az étkezések utáni séta legyen a napi rutin része. 

4. Csökkenti az ízületi fájdalmat

A séta segíthet megvédeni az ízületeket a megerőltetéstől, beleértve a térdét és a csípőjét is. Ennek oka, hogy erősíti az ízületeket támogató izmokat.

A gyaloglás előnyökkel járhat az ízületi gyulladásban szenvedők számára is, például csökkentheti a fájdalmat. A napi 8-10 km-s séta szintén segíthet az ízületi gyulladás megelőzésében.

5. Fokozza az immunrendszer működését 

Egy tanulmány alapján 1 000 felnőtt tevékenységét követették nyomon az influenza szezonban. Akik napi 30–45 percet sétáltak mérsékelt tempóban, azoknak 43 százalékkal kevesebb volt a betegnapja és kevesebb volt a felső légúti fertőzése is, csökkentek tüneteik is, amennyiben esetleg valóban megbetegedtek. 

Próbáljon meg napi sétával megszerezni ezeket az előnyöket. 

6. Fokozza energiáját 

Fáradtság esetén sétálni hatékonyabb lehet, mint energiabomba formájában elfogyasztani 2-3 csésze kávét.

A séta növeli az oxigén felvételt, emellett növelheti a kortizol, az adrenalin és a noradrenalin hormonok szintjét. Ezek azok a hormonok, amelyek segítenek az energiaszintünk emelésében.

7. Javítja a hangulunkat 

A séta segíthet a mentális egészség megőrzésében, számos tanulmányban leírták már, hogy segíthet csökkenteni a szorongást, a depressziót és a negatív hangulatot. Emellett növelheti az önbecsülést és csökkentheti a társadalmi elszigeteltség okozta elvonási tüneteket.

Ezeknek az előnyöknek a megszerzésére törekedni kell 30 perc gyors gyaloglásra vagy más közepes intenzitású edzésre a hét legalább három napján. A 30 percet három 10 perces sétára is fel lehet bontani.

8. Meghosszabbítja a várható élettartamot, és az sem megvetendő, hogy ezt miképpen éljük meg

A gyorsabb tempóban járás meghosszabbíthatja az életét. Szakértők azt találták, hogy a lassú ütemhez képest átlagos tempóban járva 20 százalékkal csökkent az elhalálozás kockázata.

De a gyors vagy gyors ütemben (legalább 6 km/óra) való járás 24 százalékkal csökkentette a kockázatot. Egy tanulmány a gyorsabb gyaloglást összefüggésbe hozták olyan tényezőkkel, mint az általános halálokok, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rákos megbetegedések.

9. Erősíti a láb izomzatát 

A séta megerősítheti a láb izmait. A jobb eredmény érdekében járjunk minél többet változatos- hol emelkedő, hol lejtős, dombos területen. Vagy fedezzük fel, miképpen lehet lépcsővel ellátott útvonalakat is beiktatni.

Váltogassuk, amennyiben megtehetjük a gyaloglást más edzés tevékenységekkel is, például kerékpározással vagy kocogással. A változatosság kedvéért végezhetünk séta közben például guggolást, egyéb légző gyakorlatokat is a lábizmok további tonizálása és megerősítése érdekében.

10. A séta elősegíti a kreatív gondolkodást 

A séta segíthet megtisztítani a fejét és kreatívan gondolkodni.

Egy négy kísérletet magában foglaló tanulmány összehasonlította azokat az embereket, akik sétálva vagy ezzel ellentétesen ülve próbáltak új ötleteket kitalálni. A kutatók azt találták, hogy a résztvevők jobban tudtak gondolkodni járás közben, különösen a szabadban való séta közben.

A kutatók ebből azt a következtetést vonták le, hogy a gyaloglás megnyitja a szabad gondolatok áramlását és ez talán a legegyszerűbb módja a kreativitás és a fizikai aktivitás egyidejű növelésének.

És zárásként néhány jó tanács a biztonságos járás érdekében 

A járás közbeni biztonság biztosítása érdekében kövessük az alábbi tippeket:

  • A gyalogosok számára kijelölt területeken végezzük sétánkat. Ha este végezzük napi sétánkat lehetőleg keressük meg a jól megvilágított területeket.
  • Viseljünk fényvisszaverő mellényt vagy lámpát, ha késő este, kora reggel szürkületben indulunk sétánkra.
  • Viseljünk erős, sétára alkalmas, vízálló könnyű cipőt, jó sarokkal és a láb boltozatot alátámasztó betéttel, ha kell.
  • Viseljünk laza, kényelmes ruházatot.
  • Igyunk sok vizet séta előtt és után, hogy hidratáltak maradjunk.
  • Használjunk fényvédő krémet, hogy megakadályozza a leégést, nem csak napos, de még felhős napokon is.

Hogy kezdjük el, ha valakiben felkeltettük a hajlandóságot a sétára?

Elszőr is a gyaloglás megkezdéséhez csak egy erős, kényelmes sétacipőre lesz szükségünk. Először válasszuk az ismert útvonalakat otthonunk közelében. Vagy keressünk egy festői kiránduló helyet a környékén, például a hegyekben vagy egy tóparton.

Keressünk egy barátot vagy családtagot is, ha kell hisz egyedül nem annyira szórakoztató a séta, bár sokan kifejezetten egyedül szeretnek "csak" a gondolataikkal sétálni. 

Alternatív megoldásként felvehetjük a napi rutinunkba a sétát. 

  • Ha busszal, villamossal, metróval járunk dolgozni, szálljunk le egy megállóval hamarabb a járművekről és gyalog menjünk tovább.
  • Amennyiben kocsival mentünk, ebben az esetben parkoljunk az irodájától, munkahelytől a lehető legtávolabb és sétálva menjünk tovább.
  • Fontoljuk meg a vezetés helyett a gyaloglást, amikor ügyeinket intézzük, így egyszerre elvégezheti feladatainkat tehetünk sokat egészségünkért is.

A gyaloglás minden korosztály és a különböző fittséggel rendelkező ember számára ajánlott napi testmozgás.

Fontoljuk meg egy lépésszámláló vagy más telefonos applikáció, fitneszkarkötő beszerzését, hogy nyomon követhessük a napi lépéseink számát, hiszen kutatások kimutatták, hogy kifejezetten ösztönző ha látjuk a lépéseink számát. 

Olyan gyalogos útvonalat és napi lépésszámot határozzunk meg célként, amely megfelel az életkorunknak és az edzettségünknek és ennek mértékét mindig csak fokozatosan növeljük.

Séta előtt melegítsünk be az esetleges sérülés elkerülése érdekében. Mindig beszéljük meg házi orvosunkkal, mielőtt új mozgásos tevékenységbe kezdünk.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu