Főoldal / Hírek / Érdekességek / A pihenés nem egyenlő a semmittevéssel, a pihenés tehát több annál.

Érdekességek

A pihenés nem egyenlő a semmittevéssel, a pihenés tehát több annál.

2018.02.26

Sokszor egy hetes síelés sem eredményez teljes kipihentséget az oda-vissza utazás okozta fáradalmak miatt. Ilyenkor figyelnünk kell arra, hogy a hétköznapokban is adjunk magunknak időt az utazás kipihenésére.

A pihenést is lehet rendszerezni az alábbiak szerint:

  • A pihenés időben attól függ, hogy maga a terhelés vagy stressz milyen típusú és hosszúságú.
  • A pihenés a terhelés vagy stressz csökkentését, változtatását vagy egy szünetet jelent.
  • A pihenés egyén specifikus és az egyéni igényekből adódóan eltérő.
  • A pihenés aktív, passzív vagy proaktív lehet.
  • A pihenés szorosan függ a megszabott keretektől (úgy, mint a nyugalom, alvás, párkapcsolat, család).

Ezeket a pontokat sportolókra is alkalmazni lehet, hiszen az edző azt várja, hogy a sportoló kipihenten tudja folyatatni az edzéstervét.

A hétköznapi ember kimerülése hasonló a sportoló túledzettségéhez, amely negatív pszichológiai és hormonális változásokat okoz a túlterhelt egyénben.

Ezért a pihenést a sportban multidiszciplináris szempontból kell szemlélni. Orvostudományi, idegtudományi, pszichológiai és a sporttudományi ismeretek alapján lehet az egészségi állapotot, az alvást, az utazásokat, a terhelést és az edzésfelépítést megállapítani.

Gyakran hallani azokról az emberekről, akik nagyon erős terhelésnek vannak kitéve, viszont tudják, hogy hogyan lehet magukat jól kipihenni. Ennél veszélyesebb kategória azon emberek csoportja, akik nincsenek nagyon megterhelve és ezért a pihenésükre sem figyelnek oda.

A testünk regenerálódása könnyen befolyásolható megfelelő sport aktivitással vagy fitnesz programmal.

Fontos tehát, hogy tudatosak legyünk a pihenésünkben is, ne egyik szabadságtól a másikig „bírjuk ki”, hanem tervezzük meg, hogy minél többször legyen rá alkalmunk és minél tovább tartson.

www.zeitschrift-sportmedizin.de




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu