Főoldal / Hírek / Érdekességek / A napi 10 000 lépés szabálya

Érdekességek

A napi 10 000 lépés szabálya

2018.02.05

Hasznosabb gyorsabban, intenzívebben gyalogolni, mint nagyobb utat megtenni.

Tanulmányok bizonyítják, hogy legalább 10 000 lépést kell naponta megtenni az optimális testsúlyunk és vérnyomás értékeink érdekében.

Dr. Mosley vizsgálatában azonban megkérdőjelezte a tokiói Olimpia óta a köztudatban élő „napi 10 000 lépés” létjogosultságát. Állítólag a sportesemény idejében 1964-ben egy olyan lépésszámláló került piacra, amelyik csak 10 000 lépésig tudott számolni.

Ennek a primitív lépésszámlálónak a feltalálója a hatékonyságot arra alapozta, hogy a felmérések alapján akkoriban a lakosok többsége nem tette meg a 4 000 lépést sem naponta. Azzal adott az embereknek motivációt a 10 000-es lépés elérésében, hogy 500 kalóriát felhasználó hatása van a többletsétának naponta.

Mosley és egy sheffieldi munkatársa Copeland, tehát górcső alá vette a „10 000 lépés” szabályának hitelességét. Copeland két készüléket használt a vizsgálati csoportjainál. Az első csoport tagjai esetében a klasszikus 10 000 lépés meglétét számlálta, míg a másik csoport tagjai három darab tíz perces, közepes tempójú sétát tett meg (a sebességet úgy lehetne szemléltetni, hogy a vizsgálati személyek beszélgetni még tudtak, de énekelni már nem a gyaloglás alatt).

 Copeland megállapítása szerint a kapott eredmények rávilágítottak arra, hogy bár a megtett távolság kevesebb volt közepes tempójú, háromszor tíz perceket gyalogló csoportnál, mint a 10 000 lépést megtevőknél, a magasabb intenzitásnak köszönhetően az egészség javulása azonban kedvezőbben alakult, mint a nagyobb távolságot, vagyis a többet sétáló csoportnál.

 

www.sportlife.es
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu