Főoldal / Hírek / Érdekességek / A nagy „éljél és mozogjál” kihívás, egy program a 7-11 éves gyermekeknél a fizikai aktivitás, a sport népszerűsítésére

Érdekességek

A nagy „éljél és mozogjál” kihívás, egy program a 7-11 éves gyermekeknél a fizikai aktivitás, a sport népszerűsítésére

2020.02.11

Az utóbbi évek tanulmányai alapján az európai, valamint az amerikai gyermekek fizikai aktivitása nem éri el az előírt mennyiséget és minőséget. Olyan programokra van tehát szükség, amelyeknél a gyermekeket már egészen kiskorukban a fizikai aktivitásra buzdítják. Olyan megalapozott reakciótervvel kell felkészülni a gyermekek fizikai aktivitásának tudatos növeléséhez, hogy tényleges fejlődés következzen be a mozgásukban, amelybe bevonják az iskolát, a családot és a közösséget egyaránt. A „Tervezett Magatartás Elmélete” (TME) modellre alapozva lehet a legjobban az egészségtudatosságra hatni. A nagy „éljél és mozogjál” kihívás a leginkább alkalmas a TME -be beépülve arra, hogy a kisiskolásokat (7-11 évesek) mozgásra buzdítsa. Egy francia tudományos felmérésben ennek a programnak a hatékonyságát vizsgálták.

Véletlenszerűen kiválasztott csoportokban kétéves időtartamú klaszter vizsgálatban, egy intervenciós csoportot és egy kontrollcsoporttal hasonlítanak majd össze, klaszterekre (települések közössége) és lakókörnyezetre (városi, vidéki) osztva a résztvevőket. A cél 4 000 gyermek bevonása a vizsgálatba. A program bevonja a gyermekeket és szülőket, valamint a helyi partnereket, például az iskolai tanárokat, az önkormányzati tisztviselőket és a politikailag érdekelt feleket egyaránt. A beavatkozást, intervenciót évente 3,5 hónapon keresztül tervezik megvalósítani kétéves időtartamban.

Az intervenció előtt és után a gyermekeket és a szülőket felkérik egy kérdőív kitöltésére a jelenlegi fizikai aktivitási szintről, a TME változókról (azaz a szándékokról, attitűdökről, szubjektív normákról, az érzékelt viselkedési kontrollról) és más pszicho-szociális változókról (pl. aktivitási lehetőségekről). A felmérésbe 400 gyermeket fognak kiválasztani, akik akcelerométert (aktivitásmérő) fognak viselni és hasonlítják össze az adatokat a kontroll csoport tagjainak adataival.

A vizsgálatok eredményként a kutatók arra számítanak, hogy azon gyermekek esetében, akik viselik az aktivitásmérőt, legalább 15%-kal többen fogják elérni a WHO által ajánlott napi 60 perces közepes és erős fizikai aktivitást összehasonlítva a kontroll csoport tagjaival.

Az ilyen és ehhez hasonló programok segítségével olyan eredményekre számítanak a kutatók, amelyek révén több fronton avatkozhatnak be a gyermekek fizikai aktivitási szintjének növelési lehetőségeibe.

actigraphcorp.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu