Főoldal / Hírek / Érdekességek / Bélrendszerünk egészsége, a mikrobiom összetétele motiválja a testmozgás iránti igényt?

Érdekességek

Bélrendszerünk egészsége, a mikrobiom összetétele motiválja a testmozgás iránti igényt?

2023.01.10

A Pennsylvaniai Egyetem (USA) kutatói a közelmúltban foglalkoztak ezzel a témával, és egy állatkísérletben azt vizsgálták, hogy a kísérleti egerek egy csoportja miért szeret jobban a futópadon mozogni, míg egy másik csoport ezzel ellenkezőleg hanyagolja ezt a fajta mozgást.
A kutatásban résztvevő szakemberek egy úgynevezett tanulási algoritmust használtak, hogy olyan biológiai tulajdonságokat keressenek, amelyek megmagyarázhatják az egerek fizikai aktivitása közötti eltéréseket.

Az eredmény nagyon meglepő volt, úgy tűnik, hogy hipotézisükkel ellentétben, - vagyis, hogy a genetikai különbségekben kell keresni az eltéreseket - nem ebben tapasztalták az eltéréseket, hiszen a bélbaktériumok közötti különbségek feltűnően fontos tényezőnek bizonyultak.

Már számos olyan tanulmány jelent meg ebben a témában, amely azt támasztotta alá, hogy igenis lehet összefüggés a kísérleti állatok bél mikrobiómái (a mikrobiomák a szervezetben élő mikroorganizmusok elsősorban baktériumok, gombák, vírusok alkotta ökológiai rendszere) és az egerek optimális izom működése között.

Amikor a kutatók széles spektrumú antibiotikumokat adagoltak az egereknek, így elpusztítva a bélbaktériumokat, a rágcsálók által lefutható távolság felére csökkent, amikor viszont az antibiotikum adagolását abbahagyták, akkor az egerek többnyire visszanyerték korábbi teljesítményszintjüket.

A Nature-ben, - az egyik legtekintélyesebb tudományos folyóiratban - az elmúlt év decemberében megjelent tanulmány eredményei azt sugallják, hogy a bél mikrobióma segíthet szabályozni a testmozgás iránti vágyat.

Amennyiben az embereknél is beigazolódik ez az eredmény, akkor ez a hipotézis megmagyarázhatja, hogy miért végzi el vagy miért nem végzi el oly sok ember a szakemberek által ajánlott mennyiségű fizikai aktivitást.

Sokan a mozgás iránti motiváció hiányát a kevés rendelkezésre álló időre, sokan a fáradtságra, sokan az érdeklődés hiányára fogják, de lehet, hogy az igazi ok talán a bélrendszerükben élő mikrobák billióiban keresendő.

Szerkesztői megjegyzés: Ez a kutatási irányvonal – amennyiben embereknél is bizonyítást nyer – a bélrendszer mikrobiom vizsgálata alapján elősegítheti, hogy az emberek felkeljenek a karosszékből és elinduljanak mozogni, illetve segítségével optimalizálni lehet a sportteljesítményt.

https://www.medscape.com/viewarticle/986535?src=WNL_dne1_230106_MSCPEDIT&uac=456374PZ&impID=5065344#vp_2
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu