Főoldal / Hírek / Érdekességek / A testmozgás már önmagában, a testösszetétel változásoktól függetlenül csökkenti az inzulin rezisztenciát az elhízott gyermekek körében?

Érdekességek

A testmozgás már önmagában, a testösszetétel változásoktól függetlenül csökkenti az inzulin rezisztenciát az elhízott gyermekek körében?

2017.02.01

A kutatás célja az volt, hogy az elhízott gyermekek edzés hatására bekövetkező inzulin rezisztencia és testösszetétel változásait mutassa be.  A kutatásban elhízott, magas éhomi inzulin szinttel rendelkező gyermekek vettek részt. Átlag életkoruk 12,70 ± 2,32 év volt. A 14 gyermek közül a nemek megoszlása: 8 fiú és 6 leány.

A 8 hetes, előre megtervezett edzés program szakemberek felügyelete mellet zajlott és a kutatás eredményének szempontjából szükséges méréseket a program előtt, közben és végén is elvégezték. A gyermekek 8 héten keresztül, hetente 3 alkalommal végeztek köredzést. Az 1 órás edzéseken korosztályuknak megfelelően aerob és ellenállásos gyakorlatokat végeztek. Az edzéseken a részvételi arány 87%-os volt és senki sem hagyott ki több mint 4 edzést.

Átfogó méréseket végeztek a program előtt és a 8 hetes program után. A szakemberek, az inzulinérzékenység mérésére egy speciális eljárást alkalmaztak (euglikémiás-hiperinzulinémiás clamp), mérték az éhomi inzulin és glükóz szintet, a testösszetételt kettős energiájú röntgensugárral, lipid profilt és  májfunkciós értékeket.

Eredmények

Az inzulin érzékenység jelentősen javult a 8 hetes program során. A testmozgás során mért pulzusszám válaszok jelentős mértékben, szignifikánsan csökkentek, ami a kardio-respiratorikus (szív, tüdő) egészség javulására utal.

Az eredményekből, tehát levonható az a következtetés, hogy a vizsgált, elhízott gyerekeknél egy  8 hetes tervezett edzés végrehajtása növeli az inzulinérzékenységet és javulás következhet be a kardio-respiratorikus egészségükben is, annak ellenére, hogy a végrehajtott edzésterv hatására jelentős test-összetételbeli változások nem voltak mérhetőek.

 

Daneshgar Ádám

 

academic.oup.com/jcem/article-lookup

Eredeti cím:
Exercise Alone Reduces Insulin Resistance in Obese Children Independently of Changes in Body Composition, Lana M. Bell  Katie Watts  Aris Siafarikas  Alisha Thompson  Nirubasini Ratnam Max Bulsara  Judith Finn  Gerry O’Driscoll  Daniel J. Green  Timothy W. Jones Elizabeth A. Davis

(2007) 92 (11): 4230-4235. DOI: https://doi.org/10.1210/jc.2007-0779

Published: 14 August 2007
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu