Főoldal / Hírek / Érdekességek / A legújabb megállapítások a fizikai aktivitással és az öregedéssel kapcsolatban

Érdekességek

A legújabb megállapítások a fizikai aktivitással és az öregedéssel kapcsolatban

2019.12.06

26 kutató a világ kilenc országából és szinte ugyanennyi szakterületről foglalta össze a tudását 30 pontban, az öregedéssel és a mozgással kapcsolatban. A 2019-es Koppenhágai Konszenzusos Állásfoglalásban a legújabb epidemiológiai, orvosi, élettani, idegtudományi, pszichológiai, és szociális területekről, négy témába osztva foglalták össze a vizsgálati eredményeket.

A kutatók elengedhetetlennek tartják az élethosszig tartó mozgást, az egészség és a szervezet optimális működéséhez.

A fizikailag aktív emberek jobban teljesítenek, és mozgékonyabban, kevesebb eséllyel esnek el, vagy törik el valamijüket, valamint kevésbé jelenik meg esetükben a mozgató szervrendszer hibás működéséből fakadó fájdalom. Az előbbiekkel szemben viszont a kevésbé mozgékony, hipoaktív emberek gyakrabban szenvednek anyagcsere problémákban, szív-érrendszeri megbetegedésekben, bizonyos rák típusokban, valamint izomleépülésben, mint a rendszeresen sportolók.

Mindezek mellett jó hír, hogy a WHO által ajánlott 150 perces heti aktivitás (amely még azért nem mindenkinél és mindenütt valósult meg teljesen) úgy tűnik, hogy megteszi pozitív hatását.

A fizikailag aktív emberek a kognitív működés és a szellemi fittség terén is előnyökhöz jutnak. Javul az önhatékonyság, erősödik az akarat és a saját magunk és mások komolyan vétele, amíg a depresszió fordított összefüggésben áll a sporttal. Az Alzheimer és a Parkinson kór által okozott folyamatok bizonyos körülmények között lassíthatóak vagy késleltethetőek.

Még idős korban is lehet változtatni a mozgási szokásokon és lehetünk aktívabbak.

Ez akkor működik legjobban, ha mind a kognitív, szellemi oldal, mind a testi, fizikai magatartás felőli megközelítéseket alkalmazzák. Mindenképpen figyelembe kell venni azonban, hogy a fizikai aktivitás egyénenként, földrajzi és társadalmi szempontból különböző lehet és a személyek közötti tényezők, a környezet és a politikai feltételek is befolyásolják.

zeitschrift-sportmedizin.de
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu