Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testedzés a zsúfolt edzőtermeken és nyüzsgő sportpályákon túl II. A leghatékonyabb edzéstípusok otthonra karantén idején

Érdekességek

Testedzés a zsúfolt edzőtermeken és nyüzsgő sportpályákon túl II. A leghatékonyabb edzéstípusok otthonra karantén idején

2021.04.03

Manapság a vírushelyzet harmadik hullámának tetőzésekor sajnos kényszerűen, de az egyéni sporttevékenységek kerültek előtérbe, hiszen az edzőtermek látogatása nem ajánlott senkinek.

3. Könnyed edzés, lelki feltöltődés

A testedzés nem kizárólag a nehéz súlyok emelgetéséről és a végtelenségig hajszolt edzésmunkáról szól. Következik néhány ötlet mely inkább a kikapcsolódásra és a szórakozásra fókuszál.

Zumba – Tánc és edzés kombinációja

Ha valaki kipróbálja a Zumbát, szinte előre borítékolható, hogy nem fog unatkozni. Ha kedveled az izzasztó edzést, zene és felszabadultság kombinációját, akkor a Zumba a te választásod. Képzelj el egy intenzív, kalóriaégető testmozgást, ahol egyszerre van jelen ritmus, aerobik, zene és szórakozás, melynél csakúgy röpül az idő anélkül, hogy a fáradtságtól már a foglalkozás végét várnád.

Jóga – A test és a szellem edzése

Sokan vélik úgy, hogy a Jóga a kemény fizikai kihívás és a relaxáció tökéletes kombinációja és valószínűleg igazuk is van. Ez a több ezer éves, óriási tradíciókkal bíró, indiai eredetű tevékenység nem csak a testnek, de a léleknek is egy komoly kihívást jelent változatos, sokoldalú mozgásformáival és szellemiségével.

Pilates

Összevegyítve a jógát, a tornát és az erőfejlesztő gyakorlatokat, a pilates a teljes testünket megedzi. Óriási választékkal rendelkezik a különböző testtartások és mozdulatok terén, otthon is kitűnően alkalmazható az izmok erősítésére, nyújtására és a relaxációra.

4. Edzés a szabadban

Azok számára, akik el akarják kerülni a zsúfolt edzőpályákat, nem kizárólag az otthoni testmozgást merülhet fel alternatívaként, hiszen számtalan lehetőséget biztosít a természet is, az erdők, mezők és a vízpartok.

Az erdő, mint edzőterem

Ha nem szeretnénk lemondani az edzés közbeni eszközhasználatról, de mégsem szeretnénk edzőterembe menni akkor menjünk ki az erdőbe. A természetes környezet a lehetőségek végtelen tárháza, futás közben könnyen találhatunk olyan fákat és ágakat melyeken húzódzkodhatunk, tolódzkodhatunk, vagy ahova a már korábban említett TRX-et rögzíthetjük. Az erdő nyújtotta edzőteremben még a levegő is frissebb és belépőt sem kell fizetnünk.

Futás a vadonban

Nem szeretnénk aszfalton futni, de a városi park túlságosan is nyüzsgő a számunkra, valamint az erdei turista útvonalak is tele vannak kirándulókkal. Térjünk le a kitaposott utakról és induljunk el a járatlan ösvényeken, be az erdőbe, vagy végig a lankás dombokon. Élvezhetjük a nyugalmat, felfedezhetjük a természet szépségeit úgy, hogy közben óriási koncentráció és odafigyelés is szükséges, hiszen a talaj egyenetlen, meglepetésekkel teli és így az egyensúly érzékünk is fejlődik, valamint olyan izmok használatára is szükségünk lehet melyek létezéséről is csaknem elfeledkeztünk már.

Állomásos módszer az erdőben.

Az erdei edzésbe is beépíthetjük a termi edzésekről megszokott állomásos módszereket. Alakítsunk ki egy 7 állomásból álló kört, mindegyiknél egy percet edzünk, de azt kifejezetten intenzíven, majd az állomások között 30 mp-et pihenjünk. A különböző helyeken végezzünk guggolást, fekvőtámaszt, ugrókötelezést, négyütemű fekvőtámaszt, húzódzkodást, tolódzkodás, helyben futást, has és hátizom erősítő gyakorlatokat. Tetszés szerint alakíthatjuk ki a feladatok sorrendjét és az elvégzett körök mennyiségét is.

https://www.ispo.com/en/know-how/training-home-and-nature-most-effective-workouts
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu