Főoldal / Hírek / Érdekességek / A HIIT és a prediabétesz

Érdekességek

A HIIT és a prediabétesz

2016.04.22

A vizsgálatban résztvevőktől személyes beszámolót, interjút kértek és ezen felül objektív módon is vizsgálták az ilyen típusú fizikai aktivitás hatását. A vizsgálatban résztvevők közül tizenöten HIIT-et és 17-en MICT-et (Moderate Intensity Continous Training = közepes intenzitású folyamatos edzés) edzésmódszerét alkalmazva sportoltak. Minden résztvevő tíz alkalommal, szakmai felügyelettel végezte el edzését, majd arra kérték őket, hogy négy héten keresztül, heti három alkalommal HIIT, illetve MICT típusú fizikai aktivitású edzést végezzenek.

Egy hónappal a vizsgálat után ellenőrző méréseket hajtottak végre. Eredményeik szerint, azok a résztvevők, akik a HIIT-et (89 ± 11%) csinálták nagyobb mértékben tudták végrehajtani az edzésüket, mint azok, akik a MICT (71 ± 31%) szerint edzettek. Az aktivitásmérővel mért fizikai aktivitás vizsgálat során pedig a HIIT-et (24) végzők hetente több időt töltöttek az erős fizikai aktivitás zónájában, mint a MICT-et (11) végzők. A szív keringési fittség és a szisztolés vérnyomás hasonlóképpen pozitív irányba változott az egy hónapos után követés szerint.

A fenti vizsgálat során arra a következtetésre jutottak tehát a szerzők, hogy a prediabéteszes páciensek rövidebb idő alatt tudtak alkalmazkodni a HIIT edzéshez és teljesíteni azt egy magasabb erősebb intenzitástartományban, mint a MICT edzést végzők.

Mary E. Jung és munkatársai: High-Intensity Interval Training as an Efficacious Alternative to Moderate-Intensity Continuous Training for Adults with Prediabetes, 2015
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu