Főoldal / Hírek / Érdekességek / Négy egyszerű javaslat a hétből a szív egészségének megőrzéséért (II.)

Érdekességek

Négy egyszerű javaslat a hétből a szív egészségének megőrzéséért (II.)

2023.10.16

Az első és talán a legfontosabb javaslat:

Legyünk aktívak, mozogjunk (még) többet

Aki rendszeresen mozog, hatékonyan tudja megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket, de a cukorbetegséget és a daganatos megbetegedések jelentősrészét is, mint például a vastagbél- vagy mellrákot. A hét legalább öt napján végzett 30 perces állóképességi fizikai tevékenység ideális. Például mérsékelt állóképességi gyakorlatokkal, kocogással, gyors sétával, kerékpározással, úszással, szobai ergométer edzéssel vagy akár tánccal. A legjobb, ha minél aktívabbá tesszük a mindennapjainkat: autó vagy e-robogó, roller helyett biciklizzünk, lift helyett lépcsőzzünk, telefonálás és ha lehet munka közben álljunk vagy sétáljunk az irodában.

Azonban, akinek ismert szívbetegsége vagy egyéb betegsége van annak meg kell beszélnie aktuális kondícióját, ellenálló képességét orvosukkal.

Ez természetesen vonatkozik azokra az emberekre is, akiknek nincs ismert betegségük, de korábban egyáltalán nem sportoltak vagy sportolás nélkül már hosszú idő telt el.

 A testmozgás nemcsak az érelmeszesedés ellen véd, hanem pozitív hatással van az egész szervezet és számos szerv egyéb funkcióira is, például a sejtmegújulásra, az agyi aktivitás serkentésére, a májban és más szervekben zajló anyagcsere-folyamatokra.

A második fontos javaslat:

Amennyiben valaki dohányzik, amint lehet vegyen egy nagy lélegzetet (persze, ha még tud) és szép fokozatosan szokjon le a dohányzásról!
Megéri leszokni a dohányzásról, vagy el sem kezdeni! A nikotin igen erős méreg: a dohányzás pedig a szívinfarktus, a stroke és az artériák megkeményedésének (az érelmeszesedés az érfalak megkeményedését és beszűkülését jelenti, súlyosabb esetben a meszesedés akár meg is akadályozhatja a normális véráramlást és az artériák így akár teljesen el is záródhatnak) egyik leginkább kockázati tényezője. A hazai elemzések azt mutatják, hogy óránként majdnem 3, vagyis naponta több, mint 70 személy, akinek halála összefüggésbe hozható a dohányzással, például szívroham és szélütés, rosszindulatú daganatok és krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) miatt. A dohányzás abbahagyása továbbra is a leghatékonyabb intézkedés egy esetleges szívroham után, és jóval több mint 50%-kal csökkenti az újabb szívroham kockázatát! Az e-cigaretta hosszú távú használata sem minősíthető már az egészségre ártalmatlannak. Vannak Magyarországon is olyan a leszokást támogató népegészségügyi programok, ahol tanácsokkal és segítséggel könnyebben sikerülhet ennek a káros, és igen drága tevékenységnek az abbahagyása.

A harmadik tanács:

Együnk egészségesebben és kerüljük a finomított szénhidrátok fogyasztását!

A szívspecialisták tapasztalata szerint a hagyományos mediterrán konyha sokat segíthet a megelőzésben. De mi is tartozik a mediterrán étrendhez? Sok gyümölcs és zöldség, saláták, hüvelyesek, kevés hús és több hal fogyasztása, olíva- és repceolaj használata, valamint gyógynövényeken alapuló fűszerezés a só helyett. A só ugyanis például megköti a vizet a sejtekben, ami elősegítheti a magas vérnyomás kialakulását. Különösen segíthet megelőzni az elhízást a naponta elegendő zöldség- és rostfogyasztás viszonylag alacsony energiatartalma miatt, ami viszont csökkentheti az emelkedett, magas vérnyomást. A mediterrán konyha ételei finom ízűek és semmiképpen sem unalmasak. A túl sok finomítottcukor az élelmiszerekben és italokban növeli az elhízás, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát.

Ezért kerüljük a cukrot az italokban, kávéban, teában. Cukrot olyan élelmiszerek is tartalmaznak, amelyekről nem is sejtenénk, hogy magas szénhidrát tartalmúak, ilyen például a joghurtok, salátaöntetek vagy a ketchup. Az összetevők leírását mindenki megtalálhatja a csomagoláson, érdemes egy pillantást vetni erre, így ez is segíthet elkerülni a magasabb cukor fogyasztást. 

A negyedik tipp:

Vigyázzon mindenki a testsúlyára!

Az előzőekben javasolt mindennapi, rendszeres edzés, mozgás elvégzése mellett a mediterrán konyha is elősegíti a fokozatos fogyást az egészséges, normál testsúly elérése érdekében. Az alkoholfogyasztást is érdemes korlátozni, hiszen közismert, hogy az alkoholnak igen magas a kalóriatartalma és így a súlygyarapodás révén közvetve magas vérnyomáshoz vezethet. Az elhízás a magas vérnyomás fontos és gyakori kiváltó oka. A 22 és 25 közötti normál testtömeg-indexű (BMI) testsúlyra, illetve - a derékbőség is egy fontos mértékszám -, férfiaknak 102 cm-nél, nőknél pedig 88 cm-nél kisebb derékbőségre kell törekedniük.

 A túlzott hasi zsír hormonokat és gyulladást keltő hírvivő anyagokat termel, amelyek többek között a vérnyomást is befolyásolják.

Minden többletsúly és minden kevesebb centiméter pozitív hatással van a magas vérnyomásra és a vércukorszintre.   (folyatjuk)
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu