Főoldal / Hírek / Érdekességek / Húzzunk bele a sétába! A gyaloglás csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét.

Érdekességek

Húzzunk bele a sétába! A gyaloglás csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét.

2017.04.24

Az ausztrál Murdoch Gyermek Kutatóközpont kutatócsoportjának vizsgálata szerint azok az emberek, akik több lépést tettek meg naponta 2005-ben, mint 2000-ben, azoknál alacsonyabb BMI értéket, jobb derék-csípő arányt és jobb inzulin érzékenységet (a cukorbetegség kialakulásának jelzésére szolgáló marker), mértek, mint öt évvel ezelőtt.

 A vizsgálat során 592 középkorú ember gyaloglási szokásait figyelték 2000 és 2005 között. Minden ember a vizsgálat során teljes körű életmód és táplálkozási kérdőívet töltött ki, valamint lépésszámlálóval (pedométer) mérték a napi lépések számát. A korábbi kutatások arra világítottak rá, hogy a napi jelentős mértékű gyaloglás csökkenti a túlsúly, az elhízás, valamint az inzulinrezisztencia kialakulásának veszélyét. Az új vizsgálat alapján a lépésszám növelése hosszú távon a cukorbetegség kialakulásában változást eredményezheti.

Az eredmények alapján háromszor nagyobb mértékű javulást figyeltek meg azoknál, az egyéneknél az inzulinérzékenység tekintetében, akik az ülő életmódot napi 10 000 lépésre cserélték, mint azoknál az embereknél, akik heti ötször 3 000 lépést tettek meg. A kutatásban résztvevő emberek 65 %-a kevesebb lépést tett meg naponta 2005-ben, mint 2000-ben.

A „Journal of Physical Activity and Health” című folyóiratban publikált ajánlások a 18 és 50 év közötti férfiaknak napi 12 000 lépést, míg az 50 évnél idősebbeknek napi 11 000-et ajánlanak.  A javaslat alapján a 18 és 40 év közötti nők napi 12 000 lépést, a 40 és 50 év közötti nők napi 11 000 lépést, az 50-es nők napi 10 000 lépést, míg a 60-nál idősebbek napi 8 000 lépést kell, hogy megtegyenek egészségük érdekében.

Végső következtetés: ha az ember többet mozog nem csak, hogy a túlsúlytól szabadulhat meg, hanem a cukorbetegség kialakulásának veszélye sem fenyegeti.

Éljünk tehát a lehető legolcsóbb és legegyszerűbb testmozgással, a napi rendszeres 10 000 lépés megtételével. Megéri.

http://www.livescience.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu