Főoldal / Hírek / Érdekességek / A FÉRFIAKNAK van több energiája! vagy a nőknek?

Érdekességek

A FÉRFIAKNAK van több energiája! vagy a nőknek?

2019.02.22

Ha egy mosógép felcipeléséről van szó a harmadik emeletre, akkor mindenkinek egy erős férfi jut az eszébe. De vajon időt álló az erősebbik nem elnevezés? Az élsportban mindenestre a mai napig külön indulnak a férfiak és a nők a nagy versenyeken. Sporttudósokat és hobbistákat kérdezett a németországi FITBOOK stábja.

Anatómiai tények, ami alapján a férfiak erősebbek!

Bár léteznek női testépítők, de olyan izomtömeget nem tudnak építeni, mint a férfiak.

Ennek a hátterében a tesztoszteron hormon termelődésének a különbsége áll. Ez a kémiai vegyület a férfiak anabolikus, izomépítő hormonja. A férfiaknál az izom a teljes testtömeg 42%-a, míg nőknél 36%-a lehet. Nemcsak a nagyságbeli, hanem minőségi különbség is van a két nem izomzatában, amelytől a férfiak izomrendszere erősebb és fejlettebb.

Dr. Michael Despeghel sporttudós szerint egy nőnek heti három erőedzés és két állóképességi mozgás lenne elegendő ahhoz, hogy egy átlagos edzetlen férfi erejével érjen fel.

Még akkor is, ha a férfiak átlag 20%-al erősebbek a nőknél, az edzhetőség közel azonos. Az egyes izomrostok ugyanazt a munkát végzik el. Ha viszont grammban számolunk a férfiak szervezetében gyorsabban épül az izomzat.

Ami mindkét nemnél hasonló!

A sport jótékony hatása: a vérnyomás csökken, a véráramlás javul, kevesebb oxigénmennyiségre van szükség, a sejtek energiaközpontjának számító mitokondriumok száma és mérete is megnő. A csontok stabilabbak lesznek, a teljesítmény növekszik. Aki ugyanis napi legalább 15 percet edz, átlag három évvel tovább él. A sport tehát a fiatalság és az egészség forrása!

Ami a motivációt illeti…

Ha a mozgás hátterében álló motivációt figyeljük meg, elmondható, hogy hasonlóképpen alakul nőknél és a férfiaknál egyaránt. A 2019-es évre a német lakosság csaknem negyede fogadta meg, hogy mozogni fog. A férfiaknál említik, hogy inkább a társaságban töltött minőségi idő a motiváló faktor, míg a nőknél nem ez a fő motiváció. A „gyengébbik nemre” előbb mondják a köztudatban, hogy szorgalmasabbak a mozgás terén.

https://www.fitbook.de/fitness/brandstory-frauen-vs-maenner-wer-hat-mehr-power
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu