Főoldal / Hírek / Érdekességek / A belső önbecsülés fejlesztése

Érdekességek

A belső önbecsülés fejlesztése

2017.03.20

A belső önbecsülés fejlesztésének egyik pontja, hogy elfogadom a testemet. Ennek következtében megerősödik a testtudatosság is.

Ha tudom, hogy a testem értékes, az már egy nagy lépés abba az irányba, hogy azt mondhassam: én is értékes vagyok. A testemhez pedig hozzátartoznak a szükségleteim is.

Amikor valaki sebzett, előfordulhat, hogy bizonyos testrészeit úgy tekinti, mintha azok nem is tartoznának hozzá, ezért elhanyagolja őket. Érdemes végiggondolni, van-e olyan testrészünk, amiről azt gondoljuk, hogy elfogadhatatlan.

 A sport, a mozgás, a tánc azért nagyszerű lehetőség, mert két dolgot egyszerre mélyít el bennünk. Az egyik, hogy tudatosabbak leszünk a testünkkel kapcsolatban, ezért aztán figyelünk rá és értékeljük azt. A másik, hogy munkára fogjuk. Örömteli érzés megtapasztalni, hogy mi mindent tud a testünk! Mennyi mindenre alkalmas! Egy sportoló nem kényezteti a testét, hanem figyel rá nagyon, megbecsüli és közben munkára fogja. Ez egy jó összeállítás. Nem elkényeztetni és nem elhanyagolni.

Szomorú, ha valaki úgy tekint a testére, mint magasztos céljai útjában álló rettenetes akadályra! Ha becsülöm magam, akkor elutasítom a rossz bánásmódot a testemre vonatkozóan is, és a saját testemmel is jól bánok. A testtudatossághoz az is hozzátartozik, hogy érzékelem, mikor vagyok éhes, és akkor eszem, ha valóban szükségem van rá. Sokan éhségként észlelnek másfajta hiányosságokat is, ezért akkor is esznek, ha feszültek, ha magányosak érzik magukat, ha dühösek, ha csalódottak, ha izgulnak, ha tanácstalanok, ha unatkoznak…
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu