Főoldal / Hírek / Érdekességek / 50 évvel fiatalabbnak akarja érezni magát?

Érdekességek

50 évvel fiatalabbnak akarja érezni magát?

2017.04.08

 Egy új, szenior síelőket vizsgáló tanulmány szerint azok az idős emberek, akik elég aktívak 40-50 évvel fiatalabb társaik egészségi állapotával vetekednek.

A vizsgálatban 80 év feletti sífutók vettek részt, akik között egy olimpikon is szerepelt, az idős sportolók aerob kapacitása közel kétszerese volt nem-sportoló társaikénál. Az aerob kapacitást annak alapján vizsgálták, hogy mennyi vért pumpál a szív és mennyi oxigént fogyasztanak az dolgozó izmok. A jobb állóképességű emberek nagyobb aerob kapacitással rendelkeznek.

Egy svéd tudós szerint ezeknek az idős elit síelőknek az aerob kapacitása összehasonlítható 40-50 évvel fiatalabb nem sportoló egyénekkel. Az izomsejtek és kémiai komponensek vizsgálata révén arra a következtetésre jutottak, hogy az idős sportolók izomzata hasonlított a fiatal nem sportoló férfiak izomzatához.

A Közép Svédországi Egyetem professzora, Per Tesch szerint az eredmények azt támasztják alá, hogy akár az idősebb években is érdemes magas szinten fizikai aktivitást végezni, mert a terhelhetőség fejleszthető, aminek következtében javul az életminőségünk is.

Tesch szerint a vizsgált idős sportolók esetében mért magas maximális oxigénfelvétel értékeket korábban még soha nem tapasztaltak ilyen idős korosztályban.

A vizsgálatban kilenc, egész életében sífutó sportolót mértek. Volt köztük pár svéd sí ikon is, akik életkora meghaladta a 90 évet. Őket hasonlították össze egy hat főből álló hasonló korú csoporttal, akik nem sportolnak.

A vizsgálat eredményeit az „American College of Sports Medicine” nevű tudományos folyóiratban közölték.

Tehát kezdődhet a felkészülés a következő télre.

www.livescience.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu