Főoldal / Hírek / Érdekességek / 50 év felettiek fizikai aktivitása hazánkban

Érdekességek

50 év felettiek fizikai aktivitása hazánkban

2018.02.01

A rendszeres fizikai aktivitásra való szocializáció élethosszig tartó folyamat, melyet nem lehet elég korán, és soha nem lehet késő elkezdeni.

Az utóbbi években egyre dinamikusabban nő az idősek aránya a népességen belül. Noha a magyarok átlagéletkora lényegesen, majdnem hat évvel kevesebb a férfiak (72 év) és négy a nők esetében (79,5) év, mint az EU átlag (férfiak: 77,9 év nők: 83,3 év), az idősek arányának a növekedése hasonló trendeket mutat. Hazánkban ugyanakkor nincs hagyománya az időskori aktív életmódnak, általánosabb a passzív időskor és a fizikai teljesítőképesség csökkenésének elfogadása az élet velejárójaként.

Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a fizikai aktivitás nemcsak a fiatalok esetében bír elengedhetetlen prevenciós és egészségmegőrző funkcióval, hanem a középkorúak esetében és időskorban is rendkívül fontos az egészségi állapot a fizikai képességek javításához, valamint az idősödés lassításához így a várható élettartam növeléséhez. Az aktív 65 évesnél idősebb nőknek a kardiovaszkuláris halálozása 0,64-dal, a rákban elhalálozása 0,49-del kisebb, mint inaktív társaik esetében.

Egy 2016-os vizsgálatban a nyíregyházi 50+ korúak fizikai aktivitásának preferenciáit vizsgálták összesen 94 főn, (36 férfi és 58 nő), akiknek átlagéletkora 62 év volt. Négy tevékenységet különítettek el a kutatók a ház körüli munkát, a házimunkát, a sportos tevékenységeket, illetve a rekreációt és munkát. Megállapították, hogy az életkor előrehaladtával növekszik az üléssel töltött idő. Elmondható ugyanakkor, hogy a nők aktívabbak, mint a férfiak különösen a házi és a ház körüli munkákat, illetve a rekreáció és munka preferenciát tekintve. A ház körüli munkákkal, a közepes jövedelemmel bírók, és az egyedül élők foglalkoztak a legtöbbet és a gazdagabbak pedig a legkevesebbet. A sportos tevékenységek a szubjektíve legjobb anyagi helyzetben lévőkre, illetve a városban nevelkedőkre jellemző leginkább. A sportolás tekintetében fontos tényező az egészségi állapot: azok sportolnak többet, akiknek nincs súlyos betegsége, illetve jobbnak értékelik az egészségi állapotukat, de ez az összefüggés fordítottan is érvényes.  Erőteljes nemi, életkori és anyagi helyzetben lévő különbségek fedezhetők fel az egyes fizikai aktivitás preferenciákban.

Kovács Klára, „50 felettiek fizikai aktivitásának mintázatát befolyásoló szocio-kulturális és demográfiai tényezők”, Magyar Sporttudományi Szemle, 2017/4 tanulmánya alapján.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu