Főoldal / Hírek / Érdekességek / 10 000 lépés naponta és egészségesek maradunk? Mi az igazság?

Érdekességek

10 000 lépés naponta és egészségesek maradunk? Mi az igazság?

2017.03.13

Kutatók szerint a napi 10 000 lépés jó irányszám, de minden ezen felüli aktivitás az egészséged javára szolgál. A napi 10 000 lépésszám ajánlása nem teljesen tudományos alapokon nyugszik. Az első lépésszámlálókat Japánban értékesítették az 1960-as években. Ezeknek a gépeknek a neve "manpo-kei," vagyis 10 000 lépés – mondja Catrine Tudor-Locke a Los Angelesi Pennington Biomedical Kutató Központ igazgatója, a „Lépés Viselkedési  Laboratórium” vezetője. Az ötlet magával ragadta az embereket és nagy népszerűségre tett szert a japán „séta csoportok” körében.

Kutatások azóta be is bizonyították, hogy akik napi 10 000 lépésre növelték lépésszámukat, azok pozitív egészségügyi hatásokról számoltak be.

Egy vizsgálatban megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik 10 000-re növelték a lépésszámukat 24 hét alatt csökkent a vérnyomás értékük. Egy másik beszámoló szerint azok a túlsúlyos hölgyek, akik 10 000 lépésre növelték a napi lépésszámukat javuló vér glükóz szint változással reagáltak. 

A Betegség Prevenciós és Kontrol Központ ajánlása hivatalosan nem 10 000 lépés naponta. Ellenkezőleg, az ügynökség felnőtteknek 150 perc közepes vagy erős fizikai aktivitást ajánl hetente, (ilyen aktivitás például a szapora séta). Ahhoz, hogy ezt az ajánlást elérjük 7-8 000 lépést kell megtenni naponta..

Ha átlagosan 5 000 lépést teszünk meg egy nap alatt, akkor 30 perc plusz fürge sétával körülbelül 8000-re emelkedhet ez a szám. Tudor Locke szerint egy átlag amerikai felnőtt 5900 lépést tesz meg naponta.

Nincs semmi ok abbahagyni tehát 8 000 lépésnél, ha többet tudunk teljesíteni nyilatkozta a Live Science-nek  Tudor-Lo

A Mayo Klinika javaslata szerint, aki elkezdi használni a lépésszámlálót először rövid távú célt tűzzön ki magának. Például egy héten egyszer 1 000-sel több lépés, a hosszú távú célok közé tartozzon a 10 000 lépés/nap.

            Tudor-Locke szerint nem csupán egyetlen stratégia létezik annak érdekében, hogy növeljük a lépésszámot, mindenkinek magának kell rájönnie arra, hogy mi az, ami használ. A legfontosabb, hogy növeld a fizikai aktivitásodat a korábbihoz képest.

            Dr. Clay Marsh, az Ohio Állami Egyetem Wexner Egészségügyi Központjának vezető fejlesztési munkatársa egyet ért abban, hogy az embereknek nem kell, nem szabad azt a kényszert érezniük, hogy 10 000 lépést mindenképpen teljesíteniük kell naponta az aktív életmódhoz, vagyis az egészség megtartásához.

Csak arra akarjuk rávenni az embereket, hogy kezdjék el – nyilatkozta Marsg a Live Science nevű folyóiratnak ez év februárjában. Bármekkora mennyiségű aktivitás az, amit ma tudunk teljesíteni, és tegnap nem csináltuk meg, az csak a hasznunkra fog válni.

http://www.livescience.com
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu