Főoldal / Hírek / Érdekességek / Tegyünk ellene! A MOZGÁS=EGÉSZSÉG A Home Office veszélyei

Érdekességek

Tegyünk ellene! A MOZGÁS=EGÉSZSÉG A Home Office veszélyei

2020.04.07

A német sportorvosok egy komoly vészhelyzetre hívják fel a figyelmet.

Az otthonról végzett munka (Home Office) miatt kialakuló mozgáshiány súlyos problémákhoz vezethet. Két professzor nyilatkozott a német „faz.net” portálnak. Az egészségtelen táplálkozásnak, a túlzott alkoholfogyasztásnak és a mozgásszegény életmódnak, amelyek a karantén velejárói társadalmunkban meg lesznek a negatív hatásai, ha nem teszünk ellene. Két sportorvost, egyetemi tanárt és egyben a Német Sportorvos Társaság kiemelkedő alakjait Rüdiger Reert és Herber Löllgelt kérdezte a F. A. Z. magazin.

Ha sokáig tart még ez az állapot, akkor nem csak egyéneket, hanem a társadalom egészét egészségügyileg is meg fogja viselni a vírus okozta helyzet világszerte.

Rüdiger Reer szerint, a német felnőttek 53%-a már most elhízott, amely a krízis során még emelkedni fog. Mindezzel pedig a II. típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri problémák, az elhízás és a mozgásszervrendszer károsodása is bekövetkezhet. Békeidőben is a leggyakoribb elhalálozási ok a szív-érrendszer betegsége és nemcsak Németországban.

Magyarország is sajnos ebből a szempontból is az élmezőnyben található!

A Német Rákkutató Központ számításai szerint a halálesetek 7%-a hozható közvetlen összefüggésbe a mozgásszegény életmóddal, mivel a szív-érrendszer és az anyagcsereproblémák hátterében az inaktivitás egy fontos rizikófaktor.

Az amúgy is aggasztó folyamatok tehát még fokozódhatnak. Reer szerint a Home Office ezekre a folyamatokra még nagyobb hatással lesz, ha nem teszünk ellene valamit.

Ugyanakkor, ha bevezetik a teljes kijárási tilalmat, akkor a mozgásszegény életmódból származó halálokok száma megugrik, igazából nem lenne szabad egy óvintézkedéssel más veszélyeknek kitenni a lakosságot.

Az átlagosan 500 méteres távolságot (nem elírás!) most már korántsem teszik meg naponta az emberek. Ehhez jönnek még a mozgáshiányból adódó lelki problémák, amelynek az aktivitás miatt termelődő endogén hormonok kiváló ellenszerei.

Ezért az emberek alkoholhoz, túlzott étkezéshez és dohányzáshoz nyúlnak. Ne feledkezzünk meg a sportcsapatok, egyesületek és iskolai testnevelés fontosságáról sem, amelyek a gyermekek fejlődését meghatározzák. Persze lehet az erkélyen vagy a lakásban is edzeni, de az ember inkább a könnyebb utat választja, tisztelet a kivételnek. Pedig pont ez lenne most szükséges, hiszen az izmainkat gyorsabban veszítjük el, mint ahogy felépítjük. Abból a gyermekből, aki kiskorában duci, felnőttként nagy valószínűséggel túlsúlyos ember lesz. A napi két óra ülést még jól tolerálja a szervezet, de a négytől már kritikussá válhat a helyzet.

Minden fél órában fel kéne állni és mozogni, lépcsőzni kéne és amennyiben megengedett a szabadban (NEM CSOPORTOSAN!) edzeni. Azok, akik nap mint nap kerékpárral járnak munkába sokkal jobb egészségügyi mutatókkal rendelkeznek, mint akik nem így tesznek.

Most ezért kell nagyon odafigyelni és tudatosan legyőzni a belső lustaságot.

A szív érrendszeri megbetegedések nagy valószínűséggel nőnek majd meg a Home Office-nak „hála”. Ezért figyelni kell a napi mozgásmennyiségre, és át kell állítani a táplálkozást.

Kevesebb szénhidrátot és zsírt fogyasszunk és több zöldséget és gyümölcsöt (amennyiben kapható), valamint hetente csak háromszor együnk húst.

És fogadjuk meg a tanácsot, lehetőleg naponta legalább 30 perc erőltetett séta a hét legalább öt napján.

www.faz.net




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu