Főoldal / Hírek / Érdekességek / Tanuljunk a profiktól! Az optimális felkészülés síelésre

Érdekességek

Tanuljunk a profiktól! Az optimális felkészülés síelésre

2020.01.06

Mielőtt egy év kihagyás után újra a sípályára állunk, érdemes a profiktól ellesni néhány olyan trükköt, amelyek alkalmazásával elkerülhetjük az idei síszezont sérülések nélkül.

Az állóképesség és az erőedzés mellett a combhajlító és a hasizom formába hozása és erősítése mellett, érdemes a sífelszerelésre is kellő figyelmet és energiát fordítani, főleg a kötésre és a talpak átvizsgálására, az első lesiklás előtt.

A Balgrist-i Egyetem (Svájc) professzora, Jörg Spörri szerint bár a profi és hobbi síelők sérülései eltérőek, mégis megfigyelhetőek alapvető hasonlóságok. A síelés egyike a legveszélyesebb sportágaknak, az utánpótlás korúak 60%-a már a karrierje kezdetén valamilyen térdsérülést szenved, 20%-nál pedig visszatérő jelenség a túledzettség is. A nem kívánatos sérülések elkerülés érdekében kidolgoztak egy utánpótláskorúaknak szánt prevenciós programot, amelyet 2020-ban tesznek közzé.

A különféle síelés típusok esetében leggyakoribb veszély a térdsérülések és a keresztszalag szakadás, tekintettel arra, hogy a megfelelő pályaminőséget és egyéb, más környezeti tényezőket a sportoló nem tudja befolyásolni és ezekre nem is tud megfelelően felkészülni.

Három alapvető tényező a biztonságos szórakozásért

  • Az egyik és talán a legfontosabb a testi fittség, az edzettség megszerzése, megléte: Sok profi síelő kiegészítő sportként választja a futást, kerékpározást, evezést, kajakozást, jégkorongot, a különböző akadálypályák teljesítését, görkorcsolyát és a labdarúgást. A hobbi sportolóknak ajánlott az állóképességi és erőedzések alkalmával a hamstring, vagyis a combhajlító és a törzs izmainak megfelelő előkészítő edzése. A stabil súlyvonalak és a jó testtartás-szabályozás alapvető fontosságúak a síeléshez. A combhajlító izmok erősítése a keresztszalagok sérülésétől védenek. A „nordic hamstring curl” például egy olyan saját testsúlyos feladat, amely könnyen kivitelezhető és hasznos. Nem az időtartam és a gyakoriság számít, hanem az egyes gyakorlatok végrehajtásának minősége.
  • A második alapvető követelmény a megfelelő felszerelés beszerzése, illetve azok ellenőrzése az új szezon első lesiklása előtt: Az optimális hosszúságú síléc, a cipő, a bukósisak és a protektor, védő felszerelések megléte mellett a kötés ellenőrzése és beállítása talán a leginkább hangsúlyos feladat. Főleg azoknál a sportolóknál, akik egy évben csak egyszer-kétszer mennek el síelni kiemelten fontos, hogy szakemberekkel ellenőriztessék a kötéseket.
  • A harmadik és szintén fontos az alábbi tényezők figyelembevétele: Ne becsüljük túl a tűrő és teljesítőképességünket, főleg az első napokban. Számoljunk az utazás és az átállás okozta fáradtsággal és az eddigi terhelésektől igencsak eltérő viszonyokra, időjárási körülményekre is. Megfelelő mértékben melegítsünk be a síelés előtt, mozgassuk át minden izomcsoportunkat. Mindig legyen megfelelő a ruházatunk, öltözzünk rétegesen, legyen nálunk mindig feltöltött telefon és némi energiát biztosító, éhséget csökkentő csoki vagy müzliszelet. Lelkes hobbisportolóként pedig ne spóroljunk azon, hogy veszünk néhány órát szakismerettel rendelkező oktatótól. Mindig tudunk ujjat tanulni és amennyiben a technikánkon fejlesztünk, a biztonságérzetünk is javulni fog.
  • És a végére még egy fontos tényező: A síelés veszélyes üzem, ezért síelés során sohase fogyasszunk alkoholt.

https://www.zeitschrift-sportmedizin.de/lernen-von-den-profis-die-optimale-vorbereitung-fuers-skifahren/2/




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu