Főoldal / Hírek / Érdekességek / Testmozgás betegség idején, szabad vagy sem? II. rész

Érdekességek

Testmozgás betegség idején, szabad vagy sem? II. rész

2020.11.13

Az alábbiakban leírtakat kifejezetten ajánlott mindenkinek figyelembe vennie, aki a mostani COVID-19 világjárvány idején tapasztalja magán az említett tüneteket.

Ha szerencsésen átesett rajta, vagy éppen még lábadozik, akkor azért.

Ha pedig szerencséje van és nem találkozott ezzel az alattomos betegséggel, akkor a megelőzés érdekében mindenképpen.

Esetek, amikor tanácsosabb nem edzeni

Amíg teljesen ártalmatlan egy kis megfázással, vagy fülfájással testedzést végezni, addig a továbbiakban felsorolt tünetek tapasztalásakor semmiképpen sem erőltessük meg magunkat.

Láz

Amikor lázunk van, testhőmérsékletünk a normális hőfok fölé emelkedik, ami körülbelül 37°C. Ilyenkor nagyon kellemetlen tüneteket tapasztalhatunk, csakúgy, mint a gyengeség, dehidratáltság, izomfájdalom és étvágytalanság. Ha ilyen esetben sportolunk, azzal növeljük a dehidratáltság kockázatát, s így a láz súlyossága is fokozódhat.

Továbbá a láz csökkenti az izomerőt és állóképességet, ronthatja koordinációs képességünket, s így növelheti a sport közbeni sérülés kialakulásának esélyét.

Mindezek fényében tehát jobban tesszük, ha lázas állapotban kerüljük a fizikai aktivitást.

Produktív vagy állandó köhögés

Egy-egy alkalmi köhögés teljesen normális reakciója a szervezetnek a különböző légúti irritációkra és segíti az egészség megőrzését. Azonban a gyakori, folyamatos köhögés, már egy komolyabb légúti fertőzés, megfázás, láz, vagy akár tüdőgyulladás tünete is lehet. Amíg tehát egy kis köhintés még nem kellő indok a testedzés mellőzésére, addig a jóval rendszeresebb, folytonos köhögés már jóval inkább azt jelzi számunkra, hogy jobban tesszük, ha pihenünk. Hiszen a száraz, szórványos köhögés nem lehet akadálya a megszokott intenzitás teljesítésének, az állandó produktív köhögés ellenben igencsak ronthat teljesítményünkön. De mit is értünk alatta? A produktív köhögés, mellyel váladék is érkezik, egy komolyabb fertőzés jele lehet, egy problémáé, mely esetében érdemes felkeresnünk háziorvosunkat. Légzésünk számára ugyanis a váladék egy kellemetlen akadályt képezhet, különösen az egyre magasabb pulzus szám mellett, ez légszomjhoz és hamarabb jelentkező kimerüléshez vezethet.

Továbbá a köhögés az egyik leggyakoribb módja a fertőzés terjesztésének is, ilyen esetben tehát mindenképpen el kell kerülnünk az edzőtermeket, nehogy másoknak is átadjuk a betegséget.

Gyomorrontás

            Az olyan betegségek, melyek az emésztőrendszert támadják meg, mint például a gyomor-bélhurut, komoly tüneteket tudnak okozni, melyekkel nem ajánlatos sportolni. Émelygés, hányinger, hasmenés, láz, gyomorgörcs, mind a gyomorrontás gyakori tünetei. A hasmenés és a hányás kiszáradáshoz is vezethetnek, amit a fizikai terhelés csak tovább fokozhat.

Ha gyomorbajjal küszködünk, az egyértelműen fizikai gyengeséghez is vezet, mely szintén a sportolás közbeni sérülés egyik kockázati tényezője. Továbbá, számtalan gyomorbetegség, mint a már említett gyomor-bélhurut, igen fertőző és könnyen átadhatjuk másoknak is, ami szintén amellett szól, hogy ilyen esetben kerüljük el az edzőtermeket.

Ha mégis mozoghatnékunk támad és nyugtalannak érezzük magunkat, a legjobb megoldás egy otthon végezhető alapos nyújtás, jóga, mely mind nagyon jótékony a szervezetünkre nézve, de egyáltalán nem megterhelő.

Influenzás tünetek

Az influenza egy fertőző, légúti megbetegedés. Tünetei között szerepel a láz, hidegrázás, torokfájás, izomfájdalom, kimerültség, fejfájás, köhögés és vérbőség. Komolyságát tekintve lehet enyhe vagy súlyos lefolyású is, ez függ a fertőzöttség szintjétől. Bár nem minden esetben jelentkezik láz a tünetek között, azonban, ha igen akkor fennáll a kiszáradás veszélye, így ilyen esetben a sportolás mindenképpen kerülendő.

Legtöbb esetben két héten belül ki lehet gyógyulni az influenzából, de ehhez pihenésre van szükség, ha szervezetünket terhelésnek tesszük ki ez idő alatt, az késleltetheti a felépülésünket is. Ennek oka, hogy egy magas intenzitású mozgás gyengíti az immunrendszer fertőzésre adott reakcióját.

Az influenza ráadásul egy igen fertőző, cseppfertőzéssel terjedő betegség, ilyen esetben különösképpen oda kell figyelnünk másokra is. Az első tünetek megjelenése után akár még a 7. napon és fertőző képes lehet egy felnőtt ember. Legjobban tesszük, ha ilyen esetben sokat pihenünk, és nem megyünk közösségbe.

Mikor térhetünk vissza a sportoláshoz?

Nagy sokan alig várják, hogy egy betegség után újra a sportolásnak hódoljanak. A rendszeres testmozgás erősíti immunrendszerünket, így egy fenyegető betegség ellen is védelmet tud nyújtani a számunkra, azonban nagyon fontos akkor, ha még lábadozunk, ebben az esetben adjunk időt a szervezetünknek a megfelelő regenerációhoz.

Sokan aggódnak, hogy az edzés szüneteltetésével visszaesik a teljesítményük, csökken az izomtömegük és izomerejük. Jó hír azonban, hogy kutatások kimutatták, hogy az izomtömeg csökkenés csupán 3 hét kihagyás után jelentkezik, az izomerőveszteség, pedig csupán 10 nap elteltével.

Ahogy a tünetek ereje csökken, szépen fokozatosan növelni kezdhetjük testünk fizikai aktivitását. Visszatérésünkkor azonban ügyeljünk arra, hogy csak egy rövid ideig tartó, átmozgató edzést végezzünk és fogyasszunk sok folyadékot. Könnyen lehet, hogy fáradtnak és erőtlennek fogjuk érezni magunkat, különösen, ha egy gyomorrontás, vagy influenza után lábadozunk, figyeljünk testünk jelzéseire. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mi a megfelelő időpont a visszatérésre, kérjük ki háziorvosunk véleményét.

Mindent egybe véve tehát, gyomorbajok, láz, produktív köhögés esetén hasznosabb szüneteltetni a sportolást, de egy enyhe megfázás még nem ok arra, hogy bedobjuk a törölközőt. Ha jól érezzük magunkat, csak éppen kicsit kevésbé fittnek, mint általában, akkor csökkentsük az edzés intenzitását. Ha figyelünk testünk jelzéseire és szükséges esetben kikérjük orvosunk véleményét, nem érhet minket semmilyen kellemetlen meglepetés.

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu