Főoldal / Hírek / Érdekességek / Miképpen segít az intervall testedzés a sejtek energiaellátásáért felelős mitokondrium öregedésének elhárításában?

Érdekességek

Miképpen segít az intervall testedzés a sejtek energiaellátásáért felelős mitokondrium öregedésének elhárításában?

2017.05.01

Sokszor említjük, de igaz is, hogy a mozgás egészségben tart, serkenti az immunrendszer működését, élesíti az elmét, segít az alvásban, fenntartja az izomtónust, és meghosszabbítja az egészséges élettartamot, vagyis javítja az életminőséget.

Eddigi tudásunk alapján kijelenthetjük, hogy amennyiben az öregedés késleltetéséről van szó nincs helyettesítője a mozgásnak - állítja a kutatás vezetője a Mayo Klinika USA) kutatója Sreekumaran Nair. A mozgás által generált folyamatokat sejtszinten nem helyettesítheti semmilyen gyógyszer.  SŐT, ha lenne, egy ilyen gyógyszer az megfizethetetlen lenne.

A kutatók által vezetett vizsgálatban 36 nő és 36 férfi vett részt két korcsoportban, a fiatalok a 18-30 év közöttiek voltak, az idősebbek a 65-80 év közöttiek. A kutatás során három edzésprogramba osztották a résztvevőket, az egyik csapat HIIT kerékpározást folytatott, a másik erőedzést végzett súlyokkal, a harmadik pedig kombináltan erő és intervall edzést végzett. Ezután a vizsgálatot folytató kutatok combizom biopsziát (mintavétel) végeztek, és megfigyelték az izomsejtek molekuláris változását, amit összehasonlítottak az ülő életmódot folytatókéival. A kutatók vizsgálták még a sovány testtömeget és az inzulinérzékenységet.

Arra a következtetésre jutottak, hogy amíg az erőedzés növelte az izomtömeget, addig a HIIT érte el a legtöbb pozitív hatást sejtszinten. A fiataloknál 49%-os mitokondriális kapacitás javulás volt megfigyelhető, amíg az időseknél 69%-os javulást figyeltek meg. Az intervall edzésen résztvevőknek javult az inzulinérzékenységük, amely csökkenti a cukorbetegség kialakulásának a veszélyét. Az izomerő növelésében viszont kevésbé bizonyult hatékonynak a HIIT, amely csökken a kor előrehaladtával. Természetesen minden edzés jobb a semmilyen edzésnél de Sreekumaran Nair a HIIT-et ajánlaná heti 3-4 szer inkább, mint az erő edzést.

A szerző szándéka nem az volt, hogy ajánlásokat tegyen, hanem az hogy molekuláris szinten is megindokolja a sport fontosságát. Ahogy öregszünk az energiatermelés a mitokondriumban egyre csökken. A mozgás serkentette a riboszómák mitokondriális fehérjék előállítását. Az izomfehérje növekedés volt a legjelentősebb újdonság. Néhány esetben a nagy intenzitású kerékpározás megfordította a korral járó csökkenést és emelte a mitokondriális működést és az izomműködéshez szükséges fehérjék mennyiségét.

A nagyintenzitású kerékpározás „megfiatalította” a riboszómákat, amelyek felelősek a fehérjeépítésért, valamint a proteinszintézis is fejlődött ezzel. A jelenségnek köszönhetően növekedett a mitokondriális funkció és az izomhipertrófia (izom növekedés). Ez lehet a sejtszintű magyarázata az edzés pozitív hatásainak.

Az izom azért egyedülálló, mert ritkán osztódik, az agysejt és a szívizomsejt és az egyéb izomsejtek is elhasználódnak és nehezen pótolhatóak. Mindhárom szövet funkciója romlik a korral. A mozgás hatásának megismerése tehát az az öregedésben, illetve annak megismerésében is segítséget nyújthat.

 

https://www.sciencedaily.com




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu