Főoldal / Hírek / Érdekességek / Hogyan írja fel az orvos receptre a rendszeres fizikai aktivitást, a mozgást?

Érdekességek

Hogyan írja fel az orvos receptre a rendszeres fizikai aktivitást, a mozgást?

2023.12.12

A klinikusok, szakemberek már nagyon régóta igen jól ismerik a fizikai aktivitás egészségügyi, gazdasági előnyeit – és így a mai korra jellemző ülő életmód, a fizikai hipoaktivitás/inaktivitás egészségünkre, illetve a gazdaságra kifejtett negatív következményeit.
A fizikai hipoaktivtással/inaktivitással járó betegségek – szívbetegségek, 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, depresszió, csontritkulás, egyes daganattípusok, mozgásszervi problémák – kezelése az orvosok feladata. Feltételezhető tehát, hogy napjainkban már rutinszerűen testmozgást írnak fel pácienseiknek, akárcsak, mint különböző gyógyszereket például fájdalom és gyulladáscsökkentőket, antibiotikumot, sztatinokat, inzulint vagy béta-blokkolókat.
De, sajnos a napi gyakorlat és a tapasztalatok, bizonyítékok azt mutatják, hogy az orvosok nem igen szoktak ilyen tevékenységet végezni, vagy ilyen beszélgetéseket, folytatni, ilyen életviteli tanácsokat adni betegeiknek. Előfordulhat persze, hogy nem bíznak abban, hogy hatékony tanácsot tudnak adni, félhetnek attól is, hogy talán ezzel megsértik a betegeket, vagy egyszerűen nem tudják, mit, mikor és hogyan mondjanak.
Ez egyik oldalról persze érthető, hiszen az elmúlt évtizedben végzett kutatások szerint sok orvos kevés képzést kapott arról, hogyan, miképpen kell tanácsolni betegeik számára a testmozgást, a rendszeres fizikai aktivitást, másrészt talán nincs is elég idejük és türelmük erre. Ennek javítására az utóbbi időkben tett erőfeszítések ellenére sok orvos, orvostanhallgató, egészségmegőrzéssel foglalkozó szakember még mindig felkészületlennek érzi magát arra, hogy fizikai tevékenységet receptre írjon elő a betegeknek.
De pont ez az a terület a lakosság egészségének megőrzése, a betegségek megelőzése érdekében, ahol a leggazdaságosabban és a leggyorsabban változhatna a helyzet: hiszen az orvosok különleges helyzetben vannak ahhoz, hogy megváltoztassák a dolgokat.
Egy, a közelmúltban megjelent jelentés szerint az USA-ban az amerikaiak mindössze 28%-a felel meg a fizikai aktivitásra vonatkozó szakmai irányelveknek. Ugyanakkor pedig más kutatások, felmérések arra utalnak, hogy a betegek igenis szeretnének aktívabbak lenni, többet tenni egészségük érdekében és segítséget kérni a szakemberektől.
A betegek motiváltak, hogy minél többet halljanak a fizikai aktivitás előnyeiről az orvosoktól, és próbáljanak meg változtatni életmódjukon. Ebben igencsak nagy szerepe van az orvosoknak, hiszen, ha egy orvos mond valamit, - még akkor is, ha nem rendelkezik speciális ismeretekkel – jóval nagyobb a hitelességük.

A következőkben tekintsük át röviden mi az, amit minden orvos, háziorvos megtehet betegei egészségének megőrzése érdekében:

1. Kérdezzen rá a hozzá forduló betegeiknél fizikai aktivitási szokásaikra.
Tekintsen erre úgy, mintha bármilyen kórelőzményre kérdezne rá, csak éppen emelje ki a fizikai tevékenységet.
Például: Van rendszeres edzésprogramjuk? Naponta hány percig aktívak? Hány nap végeznek hetente külön fizikai aktivitást?
Ezekre a kérdésekre és válaszokra fordított idő nem több, mint egy perc alkalmanként, amiben benne van a megkérdezés és az adat felvétel.

2. A válaszoknak megfelelően írjon fel egy tényleges úgynevezett zöld receptet, ahol csak be kell ikszelni a lehetséges teendőket.
Amennyiben az orvos írásos, nyomtatott receptet ad a páciensének a teendőkről, amikor elhagyja a rendelőt, akkor ezzel kiemeli és felhívja a figyelmet a kezelés vagy a megelőzés fontosságára A fizikai aktivitást ezzel a mindennapjaink fontos tényezőivé emeli. Csupán a beteg egyéni állapotának megfelelően meg kell adni a mozgás, az edzés gyakoriságát, annak intenzitását, idejét és típusát. Számos receptsablon megtalálható már erre a célra.
3. Végezzen nagyon egyszerű, könnyen kivitelezhető méréseket a fizikai állapot megismerése érdekében, például kéz szorító erő mérés, az amúgy is mérendő testtömeg és testmagaságból kalkulálja ki a testtömeg indexet, mérje meg a csipő,- és haskörfogatot, javasolja mindenkinek, a manapság már nagyon olcsón beszerezhető lépésszámláló használatát.
A mérések, illetve az eredmények, azok változásai ugyanis nagymértékben segítenek a páciensnek elfogadni az új, javasolt életvezetésre vonatkozó viselkedésformát, és így segít az orvosnak is személyre szabott tanácsot adni.
Az egészségfigyelő testen, csuklón viselhető okos eszközök térnyerésével a nyomon követés soha nem volt ilyen egyszerű, annak ellenére, hogy természetesen nem mindenki akar (vagy engedheti meg magának) az okosórát vagy fitneszkövetőt.

A mai, modern technikától idegenkedő betegektől kérdezze meg, hogy hajlandóak-e röviden leírni, hogy hány percet töltöttek sétálással naponta vagy hány jógaórán vettek részt. Lehet, hogy ezt soha nem fogja megkapni egyes betegektől, de soha nem árt megkérdezni és hátha ezzel is feltudjuk hívni a figyelmét az embereknek a testmozgás fontosságára.

4. Szükség esetén az orvosok, szakemberek képezzék tovább magukat tájékozódjanak a legújabb eredményekről.
A szakemberek sokszor nem bíznak abban, hogy hitelesen tudnak beszélni a fizikai aktivitásról, azt azonban a legtöbb esetben határozottan kijelenthetik, hogy lassan, óvatosan kezdjenek hozzá és fokozatosan haladjanak, hiszen tudjuk, mint mindenhez,  az önbizalom megszerzése érdekében mindig megfelelő gyakorlás szükséges.

Manapság már számos internetes felületen lehet konkrét vényköteles tanácsokért fordulni, amely megosztható a betegekkel és tájékoztató anyagokat beszerezni, amelyek konkrét állapotokra vonatkozó információkat is tartalmaznak. Például, amennyiben a beteg prediabéteszes, akkor ráirányíthatja a figyelmet a cukorbetegség-megelőzési programokra,

5. Kövessük nyomon a betegek állapotát, az esetleges életmódbeli változásokat.
Minden kapcsolatfelvétel során érdeklődjünk a páciensünk fizikai aktivitásról, akár személyesen, akár telefonon vagy online történik a kapcsolatfelvétel.
ennek jelentősége, értéke abban rejlik, hogy ezzel is hangsúlyozzuk a testmozgás fontosságát. Minél többször beszélünk róla, annál inkább nagyobb lesz az edzés, a fizikai aktivitás jelentősége, annak fontossága egészégünk megőrzése érdekében.
Helyezzük a hangsúlyt a testmozgás szerepének kiemelésére a betegségek kialakulásának, kockázatának csökkentése terén, annak érdekében, például a fájdalom csökkentésére, az energia növelésére és az alvási minőség javítására.

Fontos tényező, hogy miképpen motiváljuk a betegeket a mozgásra, új kutatások alátámasztják ezt a pozitívabb megközelítést, hogy akik az előnyöket és az egészségügyi ártalmak minimalizálását hangsúlyozták, azok több beteget tudtak meggyőzni arról, hogy csatlakozzanak például egy súlykontroll programhoz és építsék be mindennapi rutinjukba a rendszeres testmozgást.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu