Főoldal / Hírek / Érdekességek / Mely sportok segítenek az inkontinencia megelőzésében?

Érdekességek

Mely sportok segítenek az inkontinencia megelőzésében?

2015.07.19

Aki hólyagproblémával küzd, általában kerüli a sportolást. Ez azért van így, mert gyakran pont a fizikai aktivitás következtében jelentkezik először ez a kellemetlen funkciózavar. Birgit Schulte-Frei fizioterapeuta és a Kölni Fresenius Egyetem sporttudósai által végzett vizsgálat a sport hatásának pont az ellenkezőjét bizonyítja.

A vizelet visszatartási probléma a szervezet azon képességének hiánya, hogy tudatosan irányítsuk a hólyagürítés pillanatát. Ez a jelenség nem csak a kortól függ, sok fiatal szenved miatta és általában a nőket érinti. A jelenség gyakori az élsportolók körében is. Különösen érintettek a kontakt sportokat űzők, például a trambulinosok, teniszezők vagy röplabdázók. Schulte-Frei szerint a fenti tevékenységek különösen igénybe veszik a medencealapot.

A leggyakoribb okai a vizelet visszatartás zavarának

Az inkontinencia a legyengült medencealapi izomzat miatt alakulhat ki leginkább. Ennek az oka többek között lehet a gyermekszülés, operáció, túlsúly, kötőszöveti gyengeség, vagy a hormonális átállás.  Ha a záróizmok a húgycső körül már nem megfelelően működnek, akkor fizikai terhelés hatására akaratunktól függetlenül távozik a vizelet. Ha a medencealapi izomzatot is bevonjuk a mozgásba, akkor a sport akár a húgyhólyag épségének megőrzésére, vagy a panaszok csillapításra is alkalmas. Eddig még nem vizsgálták a medencealapi izomzat sport alatti aktivitását, ezért Dr. Schulte-Frei (kutató) önkénteseken felszíni elektromiográfiás (sEMG-s) eljárással elemzett több sportágat. A Pilates, a QiGong, a NordicWalking, a lovaglás mellett a kerékpározás hatását is elemezte.

Legjobb eredmények a vágtánál

A leghatásosabbnak a lovaglás bizonyult. A medencealapi izomzat legnagyobb mértékű mozgása az úgynevezett tanügetésnél jött létre. A kutatónő szerint azonban nem mindig a legnagyobb aktivitás a legjobb. A medencealapi izomzat vágta közben váltakozva feszül meg, illetve ernyed el, miközben nagy izomtömeget mozgat meg. Ezért ez a lehető legmegfelelőbb jármód, mely során az izomzat aktív és passzív fázisa váltakozik. A gyógytorna akkor helytelen, ha a medencealap gimnasztikája során az izomfeszülést nem követi elernyedés.

A sportnál nem kell teljesen kimerülni, ezt mutatják a kerékpározó férfiakon végzett mérések. Emelkedő teljesítményre az érintett izmok neuromuszkuláris aktivitása fokozódik.

Az edzés nem csak a nőknek, hanem az ellenkező nemnél is pozitív hatással lehet a hólyagproblémákra Dr. Schulte-Frei szerint. Amíg a nőknél például a terhesség következtében kialakuló kötőszöveti gyengeség okozza a vizeletszivárgást, addig a férfiaknál a záróizmok működésbeli hibájában kell keresni az okot, például prosztataműtét után. Férfiaknál gyakoribb a vizelettartási zavar azon formája, hogy nem tudják kiereszteni a vizeletet. Ebben az esetben is nagyon fontos a sport, ha nem is azért, hogy a medencetáji izmokat eddzék, hanem hogy könnyebben megtanuljanak mentálisan kikapcsolni.

Határok és fizioterápia

Dr. Schulte-Frei szerint a gyógytornának az a hátulütője, hogy az emberek hosszú időn keresztül nem szeretik ugyanazokat a gyakorlatokat csinálni, ezért bár nem teljesen helyettesíthető a sporttal, de a jövőben mindenképpen alternatívaként szolgálhat. Amíg a célzottan medencealapi izmokat erősítő gyógytorna éveken keresztül való végzése monoton lehet, addig a sport változatos és fejleszti az állóképességet, valamint a szociális kapcsolatokat is pozitívan befolyásolja. A társadalombiztosító sem tud egy életen keresztül fizetni a szakellátásért. A tudós ajánlása az, hogy háromszor hetente 45-90 percet eddzünk két-három nap pihenőt közbeiktatva. Dr. Ines-Helen Pages rehabilitációs főorvosnő tanácsa szerint, a szakember által vezetett speciális medencealapi izomzatot fejlesztő gyógytorna végzése fontos. A pácienseknek tudni kell, hogy hol találhatóak, hogyan érezhetőek a medenceizmok és hogy ezeket képesek legyenek tudatosan aktivizálni. A medence mellett az egészséges hátizomzat is nagyon fontos. Dr. Pages szerint a vizelet visszatartási problémáknál gyakran a medence, a has és a törzsizmokat egyszerre kell fejleszteni.

www.onmeda.hu

 




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu