Főoldal / Hírek / Érdekességek / Kromoszomák és a fizikai aktivitás

Érdekességek

Kromoszomák és a fizikai aktivitás

2017.02.15

 

A telomer (vagy teloméra) a kromoszomákat alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen repetitív (ismétlődő) szakasz, melyek ezek stabilitásáért és sértetlenségéért felelnek. Ezeknek a fehérjéknek a hossza az életkor előrehaladtával fokozatosan megrövidül, míg végül a sejtek öregedése és apoptózisa (programozott sejthalál) következik be. Tudományos vizsgálatokban megfigyelték, hogy a megrövidült leukocita telomer hossza a szív érrendszeri betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség és rákos megbetegedések kialakulásával összefüggésbe hozható.

Kevés olyan tanulmányt ismerünk azonban, amelyben összehasonlítják a fizikai inaktivitást, annak idejét a leukocita telomer hosszal. Egy 2012-2013-as keresztmetszeti vizsgálatban összefüggést kerestek az akcelerométer (aktivitásmérő eszköz) által valamint az egyénileg bevallott inaktív zónában eltöltött aktivitási idő és a leukocita telomer hossza között. Közel 1500 fehér és afroamerikai nőnél vizsgálták a „Kezdeményezés a Nők egészségéért” (Women’s Health Initiative) Program keretében e két tényező közötti összefüggést. vagyis, hogy van-e összefüggés a fizikai aktivitás erőssége, annak ideje és a telomerek hossza között.

Többszörös lineáris regresszió statisztikai módszer felhasználásával összefüggést találtak a fizikailag inaktivitással töltött idő és a leukocita telomerek hossza között. A vizsgálatba bevont nők átlagos életkora 79,2 év (+/-6,7) volt. A saját maguk által bevallott és az objektíven mért (akcelerométer) üléssel töltött időt, vagyis az inaktív időt hasonlították össze a leukocita telomerek hosszával.

A nők demográfiai jellemzőit, életmódbeli szokásait és egészséggel összefüggő tényezőit mérő vizsgálatban azok a nők, akik legtöbb időt töltötték az akcelerométer által számolt inaktív (mozgásszegény) zónában szignifikánsan rövidebb leukocita telomer hosszal rendelkeztek, szemben azokkal, akik a legkevesebb időt töltötték ebben a zónában. 

Azoknál a hölgyeknél, viszont, akik az átlagosnál több időt töltöttek aktív fizikai mozgással, a leukocita telomerek hossza nem volt összefüggésbe hozható  az aktivitásmérő által mért üléssel töltött idővel.

A vizsgálatok során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az inaktív, mozgásszegény zónában eltöltött idő összefügghet a rövidebb telomer hosszal a kevésbé aktív hölgyek esetében.

 

 

 

Forrás: Associations of Accelerometer-Measured and Self-Reported Sedentary Time

With Leukocyte Telomere Length in Older Women. Aladdin H. Shadyab, Caroline A. Macera, Richard A. Shaffer és mtsai. American Journal of Epidemiology, 2016.




Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu