Főoldal / Hírek / Érdekességek / Káros szenvedélyek a gyermekek körében

Érdekességek

Káros szenvedélyek a gyermekek körében

2017.05.15

Fejlődéslélektanilag a serdülőkor kritikus időszaknak tekinthető. A biológiai, hormonális, és pszichoszociális változások mellett ez a káros szenvedélyek kipróbálásának korszaka is.

Az alkohol fogyasztásával, a cigarettázással a gyermek felnőttként tekinthet saját magára. Fokozza ennek esélyét az a tény, hogy a modern civilizációban a felnőtté válás folyamata időben meghosszabbodott. Magatartásformáikat az őket körülvevő társas környezetükhöz igazítják. Az egészségtudatos magatartást tanúsító serdülő kevésbé hajlamos kockázati magatartásformákra (Várkonyi, 2011).

Az alkoholfogyasztásra vonatkozó kérdést úgy tettük fel, hogy a diákok fogyasztanak-e alkoholt rendszeresen. Igen vagy nem válaszokat jelölhettetek meg épp úgy, mint az alkalmi fogyasztás esetén.

Az alkalmi alkoholfogyasztók – összesen 297 fő – tekintetében széles tartományról beszélhetünk. Már az általános iskolások körében is előfordult, és a 15-18 évesek között jelentős arányban szerepeltek az alkalmi fogyasztók, legtöbben a 17 éves korosztályban. Figyelemre méltó, hogy az alkalmi fogyasztók körében több volt a leány, mint a fiú.

A rendszeres alkoholfogyasztók száma igen alacsony a felmértek körében, mindösszesen 1,2 %, ami 30 főt jelent a teljes mintában. Alkalmi alkoholfogyasztó volt a tanulók 12,7%-a.  A rendszeres alkoholfogyasztás főleg a 16-18 éveseknél fordult elő, és akárcsak a rendszeres fogyasztók között, itt is a 17 éves korosztálynál volt a legmagasabb a százalékos érték. Nemi eltérés alig volt megfigyelhető az alkoholfogyasztást illetően, a 15 és a 17 éveseknél inkább a leányok vannak túlsúlyban, a 16 éveseknél pedig a fiúk, 18 éves korban pedig már kiegyenlítődik ez az arány. Fiatalabb korban csak 1-1 fő jelölte meg ezt a választ.  

 

Forrás: Ifjúság – Egészség - Sport, Magyar Sporttudományi Füzetek – XI, 2014.
Kapcsolódó oldalak

Hírarchívum

Eseménynaptár

Támogatóink

Emberi Erőforrások Minisztériuma
Magyar Olimpiai Bizottság
The Coca-Cola Foundation

Partnereink

Exercise is Medicine American College of Sports Medicine Magyar Sporttudományi Társaság Semmelweis Egyetem Semmelweis Egyetem – Testnevelési és Sporttudományi Kar OSEI – Országos Sportegészségügyi Intézet Szegedi Tudományegyetem Pécsi Tudományegyetem Nyugat-magyarországi Egyetem Magyar Edzők Társasága Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Webbeteg.hu Webbeteg.hu - SportolOK
Főoldal | Elérhetőség | Adatvédelem | Impresszum
© 2013 mozgásgyógyszer.hu